Фото: Офіс президента

Крим після деокупації може втратити автономний статус: у Зеленського повідомили деталі

Після визволення Криму у нього, найімовірніше, відберуть автономний статус. Влада вважає, що існування автономій у складі унітарної держави є живильним середовищем для сепаратистських настроїв.

Про це заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

"Очевидно, що, отримавши автономію, ти підсвідомо вважаєш себе в чомусь кращим за інші регіони. Для унітарної держави автономія  це небезпечний шлях, це шлях у конфліктність на регіональному рівні", — додав він.

Водночас Подоляк зауважив, що Україна має етнічні меншини, права яких мають бути дотримані. У цьому контексті він згадав кримських татар, які "заслуговують симпатій" українців. Крім того, посадовець зазначив, що Україна має бути об'єктивною в оцінці того, яку ціну заплатило місцеве населення за всі етапи війни в Україні.

"Що стосується українізації — це природний процес. Але мені здається, тут треба ставити більш амбітні завдання. Ми повинні будемо промоутувати українську культуру, яку потрібно буде створювати — якісну літературу, кіно, музику, котрі будуть цікавими для глобального ринку", — зазначив він.

Саме такий шлях, на думку Подоляка, дозволить Україні зайняти вагоме місце на міжнародному рівні.

"Ми набули суб'єктності. Після 30-ти років ми довели, що ми абсолютно крута держава. І зараз нам головне не скотитися до рівня — ми сидимо у приймальні", — підсумував він.

Нагадаємо, громадян Росії, які незаконно приїхали до Криму після 2014-го року, примусово видворятимуть. Рішення ухвалюватимуть не колективно, а індивідуально щодо кожної особи. 

Також секретар Ради безпеки й оборони України Олексій Данілов вважає, що російські загарбники навряд чи віддадуть окупований Крим без бою. Проте Збройні сили України знайдуть спосіб, щоб повернути півострів під свій контроль.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.05.2023 20:35