Фото: МЗС України

Кулеба назвав спосіб, як відновити "зернову угоду"

"Зернова угода" повинна відновити своє функціонування, але не шляхом шантажу й виконання забаганок Кремля. Україна наполягає на розвитку альтернативного коридору, і для цього є технічна можливість, лише потрібно посилити безпеку.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, коментуючи зустріч президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана з російським диктатором Володимиром Путіним у Сочі у понеділок, 4 вересня.

"Якщо хтось зустрічається без України, це не означає, що вони говорять без України", — сказав Кулеба під час спілкування з журналістами.

Міністр наголосив, що до Києва нещодавно приїжджав очільник зовнішньополітичного відомства Туреччини Хакан Фідан, де провів розмову з приводу роботи зернового коридору. Після цього він направився до Москви.

"Ми розуміємо логіку обговорення. Наша позиція дуже проста. Чорноморську зернову ініціативу має бути відновлено. По-друге, її має бути відновлено не шляхом шантажу, виконання забаганок РФ", — Кулеба.

Він додав, що інші країни проявляють інтерес до того, щоб допомогти Україні в організації функціонування цього коридору на стабільній основі, тому Київ наполягає на розвитку альтернативного коридору. Міністр нагадав, що у Росії не було жодних правових політичних підстав для виходу з угоди і їй не можна йти на поступки.

"Вони (росіяни, — ред.) повернуться, а через місяць знову вийдуть і висунуть нові вимоги… З огляду на те, що Росії вірити не можна, потрібно розвивати альтернативні морські коридори до Чорноморської зернової ініціативи. Що Україна успішно робить, і ви знаєте про кораблі, які вже вийшли", — зазначив Кулеба.

Зустріч Путіна та Ердогана у Сочі

Головними питаннями зустрічі були "зернова угода" та війна Росії в Україні. Зокрема, російський диктатор Володимир Путін заявив, що "Захід "винудив Росію вийти із "зернової угоди".

"Як вже не раз говорив — нас просто "винудили" ухвалити це рішення. Оскільки Західні країни блокували і продовжують блокувати виконання "зернової угоди" у частині забезпечення доступу російських сільгоспвиробників на світові ринки", — заявив диктатор.

Водночас Путін наголосив, що наразі РФ відкрита до обговорення Чорноморської зернової угоди.

"Я знаю, що ви маєте намір порушити питання про "зернову угоду". Ми відкриті до переговорів з цього питання", — додав президент РФ.

Також лідер Туреччини запропонував посередництво в мирних переговорах між Росією та Україною, які перебувають у стані бойових дій. Раніше він заявляв про "всі види підтримки, включно з проведенням прямих переговорів для забезпечення міцного миру між двома сторонами".

Варто зауважити, що лідери Росії та Туреччини підтримували широкі контакти після вторгнення Росії в Україну 2022 року. Цього року вони провели понад 10 телефонних розмов, а також відеоконференцію, присвячену доставленню російського ядерного палива на турецьку АЕС Аккую у квітні.

В середині серпня стало відомо, що Російська Федерація, Туреччина і Катар працюють над новою тристоронньою "зерновою угодою", яка має прийти на зміну попередній. У ній не передбачена участь України. Агресор пропонує постачати російське зерно в бідні країни.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський має намір провести переговори з Ердоганом за результатами його візиту до Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.09.2023 00:15