Фото: Офіс президента

Кулеба анонсував переговори Зеленського та Ердогана

Президент України Володимир Зеленський проведе переговори із турецьким колегою Реджепом Таїпом Ердоганом. Розмова відбудеться після поїздки Ердогана до Сочі.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, передає The Guardian.

"Я переконаний, що за результатами бесіди Ердогана з Путіним відбудеться контакт між президентом Ердоганом та президентом Зеленським", - заявив глава українського МЗС.

Він також наголосив, що у відносинах між лідерами України та Туреччини існує довіра.

Зустріч Путіна та Ердогана у Сочі

Головними питаннями зустрічі були "зернова угода" та війна Росії в Україні. Зокрема, російський диктатор Володимир Путін заявив, що Захід "винудив" Росію вийти із "зернової угоди".

"Як вже не раз говорив — нас просто "винудили" ухвалити це рішення. Оскільки Західні країни блокували і продовжують блокувати виконання "зернової угоди" у частині забезпечення доступу російських сільгоспвиробників на світові ринки", — заявив диктатор.

Водночас Путін наголосив, що наразі РФ відкрита до обговорення Чорноморської зернової угоди.

"Я знаю, що ви маєте намір порушити питання про "зернову угоду". Ми відкриті до переговорів з цього питання", – додав президент РФ.

Також лідер Туреччини запропонував посередництво в мирних переговорах між Росією та Україною, які перебувають у стані бойових дій. Раніше він заявляв про "всі види підтримки, включно з проведенням прямих переговорів для забезпечення міцного миру між двома сторонами".

Варто зауважити, що лідери Росії та Туреччини підтримували широкі контакти після вторгнення Росії в Україну 2022 року. Цього року вони провели понад 10 телефонних розмов, а також відеоконференцію, присвячену доставленню російського ядерного палива на турецьку АЕС Аккую у квітні.

Нагадаємо, в середині серпня стало відомо, що Російська Федерація, Туреччина і Катар працюють над новою тристоронньою "зерновою угодою", яка має прийти на зміну попередній. У ній не передбачена участь України. Агресор пропонує постачати російське зерно в бідні країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.09.2023 19:40