Дмитро Кулеба. Джерело: прес-служба МЗС України

Кулеба пояснив, чи вплине тимчасове головування Орбана у Єврораді на євроінтеграцію України

Теоретичне призначення Віктора Орбана тимчасовим президентом Європейської ради, як і угорське головування в Раді ЄС у другому півріччі 2024 року, не вплинуть негативно на Україну. Київ веде посилену роботу, тому усі ризики будуть мінімізовані.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі телемарафону.

"Навіть якщо шість місяців там Орбан виконуватиме ці функції, він вже все одно в цей час буде головуючим у ЄС, оскільки головування Угорщини. Переживемо ці шість місяців", — сказав він.

Міністр зауважив, що Україна "веде дуже інтенсивну роботу" на європейському треку.

"Ми маємо чіткий план, чітке розуміння, куди ми рухаємося, хто з ким працює, який графік ухвалення рішень, адвокація цих рішень", — пояснив Кулеба.

Нагадаємо, 7 січня президент Європейської Ради Шарль Мішель повідомив, що балотуватиметься на виборах до Європарламенту улітку, тому достроково залишить посаду. Згідно з європейським законодавством, обов'язки президента Євроради до обрання наступника повинен виконувати член Європейської Ради від країни, яка головує в ній. Новий склад парламенту розпочне роботу в липні, а в цей час у Єврораді головуватиме Угорщина.

Водночас сам Мішель каже, що в разі його відставки з посади існує багато способів уникнути того, аби Єврораду очолив Орбан.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.01.2024 03:32