Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

Орбан може тимчасово очолити Єврораду: у чому причина

Голова Європейської Ради Шарль Мішель заявив, що може достроково залишити свою посаду. Його наступником може стати прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Зокрема, в інтерв’ю бельгійській газеті De Standaard Шарль Мішель розповів, що він вирішив залишити нинішню посаду та з літа знову приєднатися до бельгійської ліберальної партії Mouvement Réformateur (Реформістський рух), щоб взяти участь у європейських виборах. Він був лідером цієї політсили у 2011-2014 та 2019 роках.

"Я вирішив брати участь у європейських виборах у 2024 році. Якщо мене оберуть, я займу своє місце", — заявив він.

Вибори до Європарламенту відбудуться у червні. У разі обрання Мішеля він залишить посаду президента Євроради у середині липня.

Водночас, згідно з європейським законодавством, обов'язки президента Євроради до обрання наступника повинен виконувати член Європейської Ради від країни, яка головує в ній. Новий склад парламенту розпочне роботу в липні, а в цей час у Єврораді головуватиме Угорщина. Проте остаточне рішення про те, хто конкретно обійме посаду глави, мають ухвалити лідери країн-членів ЄС.

Нагадаємо, 21 грудня стало відомо, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погодився провести двосторонню зустріч із президентом України Володимиром Зеленським.

Своєю чергою заступник голови Офісу президента України Ігор Жовква заявив, що можливі переговори з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном можуть стосуватися широкого спектра двосторонніх відносин.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.01.2024 11:10