Фото ілюстративне, Джерело: myvin.com.ua

Легалізація медичного канабісу: стало відомо, коли нардепи можуть ухвалити рішення

Верховна рада України може ухвалити закон про медичний канабіс найближчим часом. Це може відбутися вже цього місяця.

Про це заявив голова парламентського комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький у коментарі "РБК-Україна".

За його словами, урядовий законопроект про легалізацію медичного канабісу №7457 на парламентському комітеті 4 листопада повністю підтримали до ухвалення в другому читанні з усіма комітетськими поправками.

"Враховані всі зауваження МВС, громадських і пацієнтських організацій. На думку комітету та на думку експертів, цей проект закону найбільш збалансований із тих редакцій, які потрапляли до зали Верховної Ради", — зазначив Радуцький.

Він додав, що знайдуться окремі депутати, які намагатимуться "збити" цей закон.

"Проте водночас припускаю, що цього місяця його вже можуть ухвалити", — додав Радуцький.

Він пояснив, що зараз в Україні потреба в медичному канабісі, за розрахунками МОЗ і ВООЗ, може сягнути до семи мільйонів людей. Це і військові зі симптомами ПТСР, онкохворі, хворі на епілепсію, поранені військові й цивільні з больовими відчуттями.

"А у світі існує тільки два препарати вартістю близько 380 доларів і 220 євро — держава не зможе забезпечити всіх такими препаратами. Тому і відбувається легалізація медичного канабісу, щоб Україна змогла сама виробляти ліки на основі медичного канабісу та щоб онкохворі люди могли, наприклад, замість морфію отримувати знеболювальне як канабіс", — акцентував Радуцький.

Разом із тим він зазначив, що всі "популістські заяви молодих чи старих комсомольців" у Верховній Раді про те, що "з України нібито робиться Колумбія" та що "це шлях до поширення наркоманії" не витримують жодної критики.

"По-перше, ООН вже давно викреслив канабіс із переліку наркотичних засобів. По-друге, законопроектом передбачений дуже жорсткий контроль за зберіганням та обігом, якого немає навіть у багатьох цивілізованих країнах", — звернув увагу Радуцький.

Також документ знімає радянські обмеження на виробництво технічного канабісу, оскільки з нього виробляється і харчовий посуд, і текстиль, і багато інших побутових речей.

"У законі встановлено, що після його ухвалення уряду надається термін шість місяців, за який він має розробити всі підзаконні акти, накази, щоб цей закон запрацював", — підсумував Радуцький.

Медичний канабіс продаватимуть тільки за електронним рецептом, у вільному продажі його не буде. До того ж законопроект прямо забороняє рекреаційний канабіс.

Нагадаємо, що 13 липня Верховна Рада України підтримала законопроект про медичний канабіс у першому читанні. За підтримку документа проголосували 268 нардепів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 07.11.2023 13:59