Лідер ультранаціоналістів програв на регіональних виборах у Словаччині

06 ЛИСТОПАДА 2017 10:27

Лідер словацьких ультранаціоналістів Маріан Котлеба не зміг переобратися на посаду голови одного з восьми регіонів Словаччини - Банськобистрицького краю. На це вказують попередні результати виборів, оголошені в неділю, 5 листопада. Котлеба, голова праворадикальної Народної партії «Наша Словаччина» (НПНС), здобув 23,2 відсотка голосів виборців, а його головний опонент Ян Лунтер - 48,5. Лунтер - незалежний кандидат, однак його підтримали як правлячі, так і опозиційні партії, щоб не допустити переобрання на другий термін Котлеби. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на DW.

Зазначається, що партія Котлеби стоїть на відверто расистських, антиромських та антисемітських позиціях. Члени партії захоплюються маріонетковим урядом, який правив Словаччиною в роки Другої світової війни, серед них поширене нацистське вітання. НПНС вважає НАТО терористичним угрупованням і виступає за вихід Словаччини як з Альянсу, так і з Євросоюзу. Партія також займає відверто проросійську позицію, а її лідер відзначився і різкою критикою подій в Києві, що призвели до зміни влади в Україні в лютому 2014 році. 

Чотири роки тому Котлеба несподівано виграв вибори голови Банськобистрицького краю. З 2016 року його партія представлена у парламенті країни, до того вони ніколи не здобували більше двох відсотків голосів.

Світ, 06.11.2017 10:27