Лідери ЄС шукають рішення щодо міграції

25 ЧЕРВНЯ 2018 09:49

У Брюсселі в неділю, 24 червня, пройшов позачерговий саміт з питання міграції. У ньому взяли участь представники 16 з 28 країн Євросоюзу. Виробити спільне рішення з питань біженців їм не вдалося, повідомляє Al Jazeera.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель (Angela Merkel) за підсумками саміту заявила про бажання знайти загальноєвропейське рішення щодо всіх можливих тем.

«Там, де це неможливо, ми хочемо об'єднати тих, хто готовий до співпраці, і виробити загальні рамки дій», – пояснила Меркель.

Італія не виключає «технічних домовленостей» в цій області, але висуває список умов. Так, прем'єр-міністр цієї країни Джузеппе Конте представив на саміті план з десяти пунктів, який, зокрема, передбачає відмову від Дублінської угоди. Він має на увазі, що за біженця відповідальна та країна ЄС, в яку він здійснив перший в'їзд.

Президент Франції Еммануель Макрон назвав дискусію корисною, заявивши, що вона допомогла «усунути рішення, які не відповідають нашим цінностям».

Таким рішенням Макрон, зокрема, вважає відмову впускати біженців на зовнішніх кордонах ЄС.

Багато учасників саміту зазначали, що він був скликаний через міграційні спори в Німеччині. Партнер партії Меркель по коаліції, міністр внутрішніх справ ФРН Хорст Зеехофер (Horst Seehofer) має намір закрити німецькі кордони для біженців без документів і для претендентів на притулок, вже зареєстрованих в будь-якій іншій країні ЄС. Він вимагає, щоб перші країни в'їзду біженців ЄС (наприклад, Італія) брали їх назад прямо з німецького кордону.

Меркель же вважає, що такий захід суперечить європейським нормам надання притулку і німецькому законодавству, а також несправедливим по відношенню до таких країн, як Греція та Італія.

«Всі несуть відповідальність за все», – підкреслила за підсумками саміту Меркель. Вона запевнила, що робота по вирішенню міграційної кризи на загальноєвропейському рівні продовжиться.

Світ, 25.06.2018 09:49