Фото ілюстративне. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Лихоманка Західного Нілу дісталася України: що це за небезпечна хвороба, яка передається через укуси комарів

Наприкінці серпня у Черкаській області зафіксували летальний випадок захворювання на лихоманку Західного Нілу: від хвороби помер 65-річний чоловік — житель одного з населених пунктів Уманського району. Це перша смерть в Україні від цієї страшної недуги.

Захворювання у чоловіка діагностували в одному з медичних закладів Києва, де він перебував на стаціонарному лікуванні. Та ця хвороба продовжує ширитися країною: впродовж липня-серпня медики спостерігали зростання кількості випадків захворювання на території Київської, Полтавської області та у столиці. 

Чи є вакцина від лихоманки Західного Нілу, як вберегтися від інфікування на цей вірус та які його симптоми — у матеріалі TrueUA.

Що відомо про лихоманку Західного Нілу

Геморагічна лихоманка Західного Нілу — це небезпечна вірусна хвороба, яка передається через укуси комарів. У складних випадках вона супроводжується лихоманкою, запаленням мозкових оболонок і речовини головного мозку, лімфаденопатією, ураженням слизових оболонок, екзантемою. Має літньо-осінню сезонність, частіше нею хворіють сільські жителі, а також любителі полювання, звідки походить ще одна назва цього вірусу — "качина лихоманка".

"Головним джерелом та "резервуаром" лихоманки Західного Нілу в природі є 17 видів птахів. Переважно йдеться про перелітних пернатих. Ці тварини мають у крові високі концентрації вірусу, а він циркулює в їхньому організмі до двох тижнів. Також "резервуаром" для цього вірусу можуть бути й деякі дрібні ссавці. Такі, як гризуни та кажани, однак концентрація вірусу в їхньому організмі значно менша, а циркуляція вірусу є нетривалою", — зазначають у Центрі громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я. 

За даними МОЗ, переносять цю лихоманку численні види комарів, які інфікуються під час харчування кров’ю інфікованих птахів. Під час укусів москітів вірус може потрапляти в організм людей і тварин, де він здатний розмножуватися і призводити до хвороби. Вкрай рідко можливе контактне зараження кров’ю тварин. Водночас інфікована людина не заразна. Зокрема, дуже мала частка випадків інфікування людей відбувається при трансплантації органів, переливанні препаратів крові та від матері до дитини при грудному вигодовуванні.

Де розповсюджена лихоманка Західного Нілу

Цей вірус був відкритий медиками ще 1939 року. Найсерйозніший спалах цієї хвороби в Європі стався в 1996-1997 роках у Румунії, коли захворіли близько п'яти тисяч людей. 1999 року цей вірус був завезений в Нью-Йорк і поширився на континентальну територію. 2018 року він спостерігався в багатьох країнах Європи: найсильніше постраждали Сербія, Італія, Греція, Угорщина і Румунія.

Наразі ця хвороба розповсюджена в країнах Африки, Азії, Середземномор'я. Окремі спалахи фіксують у Центральній Азії. Йдеться про такі країни, як Казахстан, Туркменія, Таджикистан. На Закавказзі хворобу фіксували в Азербайджані та Вірменії. Також вірус розповсюджений у Північній Америці, фіксували його й у Сполучених Штатах Америки, Канаді, Мексиці. Також він поширений у країнах Центральної Америки й Карибського басейну та в Австралії.

Вірус Західного Нілу

Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Симптоми лихоманки Західного Нілу

У більшості пацієнтів хвороба проходить без будь-яких симптомів, але у 20% інфікованих може розвиватися грипоподібне захворювання, яке характеризується різким підвищенням температури, головним болем, болем у горлі, м’язах, суглобах і спині, слабкістю, нудотою і діареєю. Зокрема, можливі висипання на тілі, збільшення печінки та селезінки, ураження нервової системи — менінгіт, енцефаліт, а також симптоми ураження головного мозку.

Температура

Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Як уберегтися від лихоманки Західного Нілу

Щоб запобігти інфікуванню цим вірусом, в ендемічних регіонах проводять комплексні заходи, які спрямовані на зниження чисельності комарів — йдеться про осушення боліт тощо.

Зокрема, задля індивідуальної профілактики застосовують захисний одяг, москітні сітки на вікнах або репеленти, тобто засоби від комарів. Так, специфічного лікування хвороби не існує. Вакцина для запобігання захворюванню людей не розроблена.

Як відомо, цього літа в Україні від нового штаму коронавірусу FLiRT померла 80-річна жінка. Медики називають його більш небезпечним, ніж інші штами коронавірусу, через здатність уникати імунної відповіді. Що відомо про цей підвид COVID-19, які його симптоми й чи очікувати на новий карантин в Україні — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 09.09.2024 17:00