Скріншот з відео

Лікарі з "Охматдиту" провели унікальну операцію на грудній клітці немовляти

Лікарі столичного "Охматдиту" провели унікальну операцію на грудній клітці маленького хлопчика, який від народження не міг повноцінно дихати. Подібне втручання виконувалося вперше в Україні.

Про це повідомляє медзаклад на сторінці у Facebook.

Зазначається, що хлопчик народився з рідкісним синдромом — асфіктична торакальна дистрофія. Він трапляється не частіше, ніж один раз на 130 тисяч новонароджених. Хлопчику провели операцію у два етапи: у 1,5 місяці на правому боці та у 2,5 місяці на лівому.

"Такі діти народжуються з маленькою грудною кліткою, яка має дзвіноподібну форму та обмежує роботу легень. Це не дає дитині нормально дихати. Природній перебіг дуже тяжкий, особливо якщо симптоматика розвивається у дітей до 1 року. Зазвичай маленькі пацієнти помирають від дихальної недостатності, повторних пневмоній або стають залежними від апаратів штучного дихання", йдеться у повідомленні.

За словами хірурга Охматдиту, професора Євгена Руденка, суть операції полягає в тому, що послідовно пересікаються шість ребер в шахматному порядку, а потім вони зʼєднуються спеціальними металевими конструкціями таким чином, що з довгих сегментів двох ребер робиться одне вдвічі довше ребро. 

"За рахунок цього збільшується обʼєм грудної клітки", — пояснює Руденко.

Зараз у дитини вже загоїлися післяопераційні рани, хлопчик тренується самостійно дихати, а за даними обстеження обʼєм грудної клітки збільшився. 

"Це дає нам надію, що маленький пацієнт зможе почати самостійно дихати", — зазначають лікарі.

Нагадаємо, українські лікарі врятували чотирирічну дівчину, яка отримала важкі поранення під час мінометного обстрілу росіянами Херсона. Хірурги витягнули з її серця уламок російської міни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 16.01.2024 14:07