На фото: ракета-дрон "Паляниця". Джерело: скриншот із відео

Одна з країн Європи інвестує в українське виробництво ракети-дрона "Паляниця" 10 млн євро

За прикладом "данської моделі" Литва надасть 10 мільйонів євро на виробництво української ракети-дрона "Паляниця". Йдеться про пряме фінансування українського виробника.

Як повідомляє прес-служба Міністерства оборони, відповідний механізм фінансування було обговорено у ході розмови заступника міністра оборони України з питань європейської інтеграції Сергія Боєва та заступника міністра національної оборони Литви Моніки Корольовієнє.

За словами Боєва, набуття спроможностей в ураженні ворожих цілей на великій відстані є одним із пріоритетів нашої держави. 

"Ми заохочуємо партнерів до інвестицій у наше власне виробництво далекобійної зброї. Інвестиції за прикладом "данської моделі" працюватимуть набагато швидше, а ворог вже незабаром побачить наслідки", — наголосив він.

Посадовець також подякував литовській стороні за лідерство в межах коаліції розмінування та активну участь у коаліції дронів. Своєю чергою Корольовієнє зазначила, що Вільнюс залишається відданим партнером Києва.

"Маємо за мету ефективне надання допомоги. Інвестиції мають працювати, тому ми шукаємо найбільш практичне застосування для них", — додала посадовиця.

В українському відомстві наголосили, що найближчим часом очікується візит міністра оборони Литви Лаурінаса Кащунаса до України.

Що відомо про ракету-дрон "Паляниця"

Президент Володимир Зеленський підтвердив існування нової зброї "Паляниця" під час святкування 33-ї річниці незалежності України. Він назвав її "новим класом" зброї, і саме цього дня, 24 серпня, наші захисники здійснили перший удар по російському військовому об'єкту.

"Паляниця" має радіус дії до 700 кілометрів, що можна порівняти з американськими ракетами ATACMS. "Паляниця" може досягнути щонайменше 20 російських аеродромів, зокрема, російської авіабази "Саваслейка".

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зауважував, що це може стати переломним моментом у війні, адже Росія не має вдосталь систем протиповітряної оборони для захисту всіх своїх територій. Він зазначав, що наша держава активно працює над розширенням виробництва цієї зброї, щоби мати можливість завдавати несподіваних ударів по Росії.

За його словами, розробка "Паляниці" є повністю новим проектом, над яким Україна працювала близько 18 місяців. Вартість кожної ракети — менше мільйона доларів, а для зниження витрат на виробництво Україна звернулася до приватного сектора.

Нагадаємо, у серпні міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас повідомляв, що литовська агенція оборонних ресурсів готова закупити дрони у п'яти місцевих виробників. Йдеться про суму у вісім мільйонів євро. Безпілотники передбачені для литовських і українських сил.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.10.2024 02:28