Льодовики Антарктиди можуть привести до колапсу…

12 СЕРПНЯ 2017 10:32

Зовсім нещодавно шматок плавучого льоду вагою більше трильйона тонн відколовся від Антарктичного півострова, утворивши найбільший з коли-небудь спостережуваних айсбергів. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Naked Science.

Щоб краще представити розмір цього айсберга, можна порівняти його з Брунеєм, штатом Делавер або половиною Гамбії. Приблизно така площа шматка, що відколовся, від шельфового льодовика Ларсен. Ця без перебільшення велика подія може допомогти отримати уявлення про те, як Антарктичний льодовий щит зрештою може почати розвалюватися на частини.

На даний момент в наукових кругах немає консенсусу з приводу того, що саме глобальне потепління послужило причиною відколу цього величезного айсберга.

Але яка б не була причина, пейзаж Антарктичного півострова принципово змінився. Плавучий шельф, що залишився, став значно меншого розміру. І це - велика зміна в рельєфі берегової лінії півострова, у зв'язку з чим карти Антарктиди незабаром будуть відредаговані.

Скорочення льоду на периферії континенту небезпечне тим, що це може розворушити набагато масивніші, льодовики, що залишилися.

У найближчій перспективі руйнування льодовика Ларсен не викликає побоювань. Щорічно від льодовиків Антарктиди відколюються айсберги, і лід за зиму наростає знову.

Розвал льоду Антарктичного півострова передбачався в роботі, зробленій в 1978 році відомим геологом Джоном МЕРСЕРОМ з Університету штату Огайо. 

Технології, 12.08.2017 10:32