Картина "Христос висміяний" художника епохи Відродження Чімабуе. Джерело: The Guargian

Лувр придбав картину, яку знайшли на смітнику: скільки заплатив музей за полотно "Христос висміяний"

Один із найвідоміших музеїв світу Лувр визначився з картиною, яка стане центральним експонатом виставки 2025 року. Це полотно "Христос висміяний" художника епохи Відродження Чімабуе. Її придбали за 24 мільйонів євро.

Про це повідомив The Guardian. Журналісти розповіли, що, як зазначив паризький музей, картина є однією з найстаріших робіт флорентійського художника в його колекції. Він її створив 1280 року. Вважають, що це одне з восьми полотен великого диптиха, п'ять із яких досі не знайдено.

Картину XIII століття знайшли під час ремонту в будинку літньої француженки 2019 року. Її збиралися просто викинути на смітник, але родичі покликали експерта, щоби дізнатися, чи немає у власності чогось цінного. Вважаючи, що робота може коштувати до 400 тисяч євро, експерт відправив її до паризького мистецтвознавця, який підтвердив, що це справжня картина Чімабуе. На аукціоні її ціна виросла до 24 мільйонів євро.

Але після того, як роботу купили на аукціоні американські приватні колекціонери, Міністерство культури Франції класифікувало картину як "національне надбання" та відмовило їй в експортному сертифікаті. Це дало Лувру час на те, щоби зібрати потрібні кошти для викупу роботи.

Чімабуе народився у Флоренції та помер у Пізі. Картина "Христос висміяний" розміром трохи більш як 25 на 20 сантиметрів зображує знущання з Ісуса перед його розп'яттям. Картина написана на тлі золотого листя на дошці з тополі.

Картина "Христос висміяний художника епохи Відродження Чімабуе. Джерло: The Guargian

Картина "Христос висміяний" художника епохи Відродження Чімабуе. Джерело: The Guargian

Знайдено лише дві інші картини з цієї серії: "Бичування Христа" зберігається в колекції Фріка (Frick Collection) в Нью-Йорку, а "Богородиця з Немовлям і двома Ангелами" — в Національній галереї в Лондоні. Там описують серію як таку, що представляє "вирішальний момент в історії мистецтва", коли італійські художники перейшли до реалістичнішого зображення своїх сюжетів.

Нагадаємо, що у квітні в Києві на одній з адміністративних будівель Верховної Ради з’явився мурал, присвячений пам'яті всіх загиблих воїнів під час війни. Автором муралу є французький художник Крістіан Ґуемі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 16.11.2023 16:59