Любов до випічки і фастфуду може довести до недоумства

28 ЖОВТНЯ 2019 12:31

Люди з вищим рівнем транс-жирів у крові на 50-75% більше ризикують отримати діагноз «хвороба Альцгеймера» або «деменція», пише CNN.

Раніше вже було відомо, що транс-жири небезпечні для серцево-судинної системи. Тепер сюди додався і неврологічний фактор. Було проведено дослідження понад 1600 чоловік і їх раціону. На початок дослідження ні у кого не фіксувалася деменція. Однак за 10 років ситуація змінилася.

Так, люди з двома найвищими показниками транс-жирів в тілі внаслідок харчування мали на 52% і 74% більше підвищений ризик розвитку деменції, ніж люди з найнижчими показниками.

Дослідження також показало, що ризик смертності знизився б на 13%, якщо б люди замінили 5% калорій в раціоні з поганих жирів мононенасиченими жирами.

Харчова промисловість любить транс-жири, тому що вони відрізняються низькою вартістю, довго зберігаються, надають їжі відмінний смак і текстуру.

Транс-жири можна знайти в смажених продуктах, вершках для кави, тістечок, замороженої піци, печиво, крекерах та десятках інших оброблених продуктів.

В останньому дослідженні експерти виявили, що солодка випічка була найсильнішим чинником, що підвищує рівень транс-жирів. Наступним був маргарин, за яким слідували цукерки, карамель, круасани, немолочні вершки, морозиво і рисові крекери.

Суспільство, 28.10.2019 12:31