Фото: Міноборони РФ

МАГАТЕ підтримувало Іран у ядерних дослідженнях: деталі від Bild

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) упродовж тривалого часу підтримувало дослідників у сфері ядерної енергетики з Ірану. Також їх відправляли на навчання до Російської Федерації.

Про це пише Bild, посилаючись на конфіденційні матеріали з ядерної програми Ірану, які опинилися у розпорядженні видання.

Так, МАГАТЕ, яке входить до системи ООН, минулого тижня оголосило, що Іран розширив свою ядерну програму. Однак саме це міжнародне агенство роками надавало підтримку іранським дослідникам та відправляло їх на навчання до Росії. Крім того, як пише видання, МАГАТЕ навіть надавало фінансову підтримку державі у цій галузі.

За даними документів, які опинилися у розпорядженні BILD am SONNTAG, МАГАТЕ співпрацювало з Джавадом Карімі-Сабетом, який є у санкційному списку США з 2020 року і вважається одним з дослідників розробки іранської атомної бомби. Згідно з внутрішнім електронним листуванням, міжнародне агенство заплатило Карімі за участь у зустрічі. Оскільки через санкції банківський переказ був неможливим, вченому виплатили гроші готівкою.

У 2018 році американці вийшли з ядерної угоди з Іраном і посилили режим санкцій проти Тегерана. В результаті угоду розірвали та Іран перестав дотримуватись правил та обмежив зовнішній контроль. Згідно з конфіденційними документами, МАГАТЕ згодом запустило програми фінансування іранської ядерної науки. Наприкінці 2019 року агенство сформулювало мету проекту IRA2018001 у консультації з іранцями.

"Діяльність буде спрямована на підвищення кваліфікації та знань вчених та покращення апаратної та програмної інфраструктури, що сприятиме покращенню роботи та використання дослідницьких реакторів", — йдеться у повідомленні.

За інформацією BILD am SONNTAG, МАГАТЕ також фінансувало численні програми навчання вчених із Тегерана в Росії. Згідно з наявними даними, відібрані експерти іноді тижнями знаходилися там "під крилом" російського "Росатому". Також представник агенства підтвердив факт навчання іранських дослідників в Росії.

"Програма технічного співробітництва МАГАТЕ підтримує держави-члени у розвитку та управлінні ядерними знаннями. Організація мала подбати про те, щоб іранці не отримали жодних знань про ядерну зброю під час навчання", — пише видання.

Нагадаємо, раніше видання Reuters із посиланням на конфіденційні документи МАГАТЕ, які є у розпорядженні журналістів агенції заявило, що Іран збільшує свої запаси урану, збагаченого майже до збройового рівня, тоді як переговори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) з Тегераном на цю тему зайшли в глухий кут.

Додамо, у квітні з’явилася інформація, що в Ірані є запаси високозбагаченого урану, який можна перетворити на паливо для щонайменше трьох ядерних бомб. І хоча Тегеран заявляє, що не планує створювати зброю масового ураження, він здатен її виготовити за термін від декількох днів до декількох тижнів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

 

Світ, 17.06.2024 17:33