Фото ілюстративне зі соцмереж

Іран зробив іще один крок до створення ядерної зброї, — ЗМІ

Іран збільшує свої запаси урану, збагаченого майже до збройового рівня, тоді як переговори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) з Тегераном на цю тему зайшли в глухий кут.

Про це повідомив Reuters із посиланням на конфіденційні документи МАГАТЕ, які є у розпорядженні журналістів агенції. Медійники зазначили, що МАГАТЕ зіткнулося із низкою труднощів в Ірані, зокрема, агенції вдалося реалізувати лише невелику частину тих кроків передбачених Спільною заявою про співпрацю з Іраном, видану минулого року, заявив голова агенції Рафаель Гроссі.

"За минулий рік не було прогресу в реалізації Спільної заяви від 4 березня 2023 року", — йдеться в одному з двох документів для держав-членів.

Цього місяця Гроссі відвідав Іран для переговорів з іранськими офіційними особами, спрямованих на покращення співпраці та моніторингу МАГАТЕ в Ірані. Однак подальші переговори зайшли в глухий кут після смерті президента Ірану Ібрагіма Раїсі в аварії гелікоптера минулого тижня.

"Генеральний директор знову звертається до нового уряду Ірану із закликом продовжити діалог на високому рівні та подальші технічні обміни, розпочаті 6-7 травня 2024 року, і висловлює готовність до цього", — додали в МАГАТЕ.

В іншому документі зауважили, що запаси іранського урану, збагаченого до 60% чистоти, близькі десь на 90% до урану, необхідного для вироблення зброї, лише за квартал зросли на 20,6 кг, до 142,1 кг. Пізніше Іран розбавив 5,9 кг до нижчого рівня збагачення.

Reuters пише: це означає, що зараз Іран має приблизно достатню кількість матеріалу, збагаченого до 60%, з якого, якщо його збагачувати далі, теоретично можна створити три види ядерної зброї.

Країни Заходу вважають, що Іран не має причин збагачувати уран до такого рівня. У Тегерані запевняють, що збагачують уран у мирних цілях.

Нагадаємо, у квітні з’явилася інформація, що в Ірані є запаси високозбагаченого урану, який можна перетворити на паливо для щонайменше трьох ядерних бомб. І хоча Тегеран заявляє, що не планує створювати зброю масового ураження, він здатен її виготовити за термін від декількох днів до декількох тижнів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.05.2024 16:59