Фото: Pixabay

Медики розповіли, як полегшити симптоми сезонної алергії

Весна — це пора не лише цвітіння рослин, але й сезонної алергії. Вона ще має назву поліноз, а з’являється на пилок рослин.

У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, що найкращий спосіб позбутися алергії — це уникати алергену, але у випадку пилку рослин — це може бути важко. Проте є способи полегшити симптоми алергії та покращити якість життя:

  1. Носіть маску на вулиці. Вона зменшить кількість частинок пилку, який ви вдихаєте.
  2. Залишайтесь вдома, якщо на вулиці сильний вітер. Зачиняйте у вітряну погоду вікна. Уникайте прогулянок з 10 до 15 години.
  3. Після прогулянок ретельно мийте руки, прийміть душ, виперіть одяг.
  4. Частіше проводьте вологе прибирання в приміщеннях.

У МОЗ радять у разі появи симптомів алергії звернутися до лікаря, а не займатися самолікуванням.

Які ліки може призначити лікар?

  1. Антигістамінні. Деякі з них викликають сонливість.
  2. Гормональні препарати. Які можуть стати у пригоді, якщо людина страждає на алергічний риніт і у неї увесь час забитий ніс.
  3. Сольові розчини для промивання носа. Можуть полегшити алергічний нежить, вимиваючи частинки пилку зі слизової.

Також у відомстві наголошують, що існує інтерактивна карта, яка може допомогти відстежувати цвітіння та зорієнтуватись, на що саме у людини може бути наразі алергія. Переглянути її можна за посиланням.

Нагадаємо, раніше у Міністерстві охорони здоров'я розповіли, які ліки українці можуть купити за електронним рецептом. Важливо пам'ятати, що отримати електронний рецепт можна незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Важливо, аби пацієнт був зареєстрований в Електронній системі охорони здоров'я. Це може зробити будь-який лікар державних чи приватних клінік.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Суспільство, 22.04.2023 09:37