Скріншот зі сторінки facebook.com / mark.spirin.3

Meta відновила роботу платформи проекту "Меморіал" в Instagram

Днями американська корпорація Meta видалила Instagram-сторінку проекту "Меморіал", де журналісти зібрали понад п'ять тисяч історій українців, яких вбила Росія за час повномасштабного вторгнення. Однак, у четвер, 12 січня стало відомо, що платформу вдалося відновити.

Про це йдеться на сторінці проекту у соцмережі Instagram.

"Дякуємо за вашу неймовірну підтримку! Кожен репост, коментар, кожне звернення цінне для нас. За останні дні ми побачили, як багато маємо однодумців і як цінно для кожного з вас пам'ятати про людей, чиї життя обірвав ворог. Вони можуть скільки завгодно скаржитися, але це не зупинить нашу команду. Ми продовжуємо працювати, аби розповісти історію кожної жертви цієї війни. Вони можуть скільки завгодно блокувати сторінки, але не зможуть заблокувати пам'ять", йдеться у повідомленні.

Раніше координатор проекту "Меморіал" Євген Спірін писав про те, що Meta кілька разів блокувала платформу у період від жовтня до грудня 2023 року, а в січні взагалі видалила сторінку.

"За майже два роки великої війни команда Меморіалу зібрала історії 5 440 людей, яких вбила Росія. Це історії життя тих, хто гинув під російськими ракетами, кого вбивала уламками й снарядами, хто боронив країну, хто гинув в будинках і підвалах цілими сім'ями, кого крали, катували, знищували. 5440 голосів, яких ніколи не можна забувати. Ніколи, бо забуття це і є стирання нас, як українців", — написав Євген Спірін.

Також координатор проекту нагадав, що усі історії можна переглянути й на сайті "Меморіалу".

"Звісно, все зберігається і на сайті, але. Можливо Meta не хочеться, щоб серед щасливого життя Instagram були крики завалених бетоном дітей. А можливо "просто так". Але це не зупинить Меморіал", наголосив Спірін і додав, що відтепер проект має нову сторінку.

Додамо, що проект "Меморіал" — це платформа пам’яті, де збираються історії українців, які загинули протягом повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Долучитись до проекту може кожний — для цього достатньо заповнити форму з даними про загиблих.

Нагадаємо, станом на листопад 2023 року за висновком Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні було зафіксовано щонайменше 10 тисяч випадків загибелі цивільних осіб від початку повномасштабної збройної агресії Росії проти України. З них понад 560 — діти. Там також наголосили, що йдеться про понад 18 500 випадків поранення цивільних.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 12.01.2024 13:59