Фото ілюстративне, джерело: КМДА, Олексій Самсонов

Скільки в Україні загинуло мирних жителів від початку повномасштабного вторгнення: дані ООН

Зафіксовано щонайменше 10 тисяч випадків загибелі цивільних осіб від початку повномасштабної збройної агресії Росії проти України. З них понад 560 — діти.

Такого висновку дійшла Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ). Там також наголосили, що йдеться про понад 18 500 випадків поранення цивільних.

"Десять тисяч загиблих цивільних осіб — це похмура віха для України. Війна Російської Федерації проти України триває вже 21-й місяць та загрожує перетворитися на тривалий конфлікт, що потягне за собою втрати людських життів, масштаби яких годі й уявити", — наголосила голова Моніторингової місії Даніель Белль.

В ООН також повідомили, що реальна цифра жертв від російської агресії може бути значно вищою, оскільки перевірка таких даних є складним процесом та займає певний час.

За даними Моніторингової місії, впродовж  останніх трьох місяців переважна більшість підтверджених випадків жертв та постраждалих (86% від загальної кількості) зафіксовано на території, що є підконтрольною уряду України.

"Більшість випадків сталася в результаті застосування зброї вибухової дії з широкою зоною ураження, наприклад артилерійських снарядів, касетних боєприпасів, ракет та баражуючих боєприпасів. Дані про втрати серед цивільних осіб в Україні непропорційно відображають втрати серед людей похилого віку, які часто не мають можливості переїхати до безпечних місць", — додали у ММПЛУ.

Крім того, майже половина випадків загибелі та поранення цивільних осіб трапилася далеко від лінії фронту. Тож у відомстві констатували, що наразі в Україні немає повністю безпечних місць.

Нагадаємо, російські окупанти настільки жорстоко катували українців, що деякі з їхніх жертв помирали. До того ж вони змушували людей дивитися, коли ґвалтували жінок. Про це заявив голова Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні Ерік Месе. Він зазначив, що його команда "зібрала додаткові докази, які вказують на те, що застосування тортур російськими збройними силами в районах, які вони контролюють, було широко поширеним і систематичним". 

Росія заперечує скоєння звірств щодо цивільного населення в Україні. Месе зауважив, що спроби комісії контактувати з Росією залишилися без відповіді. Москва мала можливість відповісти на звинувачення засіданні комісії, але жоден російський представник не прийшов. Міністерство оборони Росії не відразу відповіло на запит про коментар.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.11.2023 17:59