Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні. Джерело: ap

В ООН встановили факти катувань українців, які загинули в окупації: висновки спеціальної комісії

Російські окупанти настільки жорстоко катували українців, що деякі з їхніх жертв помирали. До того ж вони змушували людей слухати, коли ґвалтували сусідських жінок.

Про це заявив голова Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні Ерік Месе. Він зазначив, що його команда «зібрала додаткові докази, які вказують на те, що застосування тортур російськими збройними силами в районах, які вони контролюють, було широко поширеним і систематичним».

"На окупованих територіях Херсонської області російські військові ґвалтували та вчиняли сексуальне насильство над жінками віком від 19 до 83 років", — сказав він.

Росія заперечує скоєння звірств щодо цивільного населення в Україні. Месе зауважив, що спроби комісії контактувати з Росією залишилися без відповіді. Москва мала можливість відповісти на звинувачення засіданні комісії, але жоден російський представник не прийшов. Міністерство оборони Росії не відразу відповіло на запит про коментар.

Відповідаючи на запитання про кількість випадків тортур, які закінчилися смертю, член комісії Пабло де Грайфф відповів, що підрахувати їх неможливо через обмежений доступ, але це було "доволі велике число, інформація надходила від дуже різних джерел із районів усієї країни, ближче та далі від лінії бойових дій".

У серпні та вересні комісія Месе відвідала частини України, які раніше перебували під контролем російських військ, наприклад, Херсонську та Запорізьку області. Встановили, що тортури застосовувалися в основному в слідчих ізоляторах, якими керувала російська влада, і головним чином щодо людей, звинувачених у тому, що вони були українськими інформаторами.

Раніше комісія заявляла, що порушення, вчинені російськими військовими в Україні, включно із застосуванням тортур, можуть становити злочини проти людяності.

Організація ООН також виявила "декілька випадків" порушень, скоєних українськими силами, сказав Месе, зазначивши, що вони стосуються випадків невибіркових нападів і жорстокого поводження з російськими ув'язненими. Раніше Київ заявляв, що перевіряє всю інформацію щодо поводження з військовополоненими, розслідуватиме всі порушення та вживатиме відповідних заходів.

У березні 2022 року комісія отримала повноваження розслідувати зловживання від початку російської агресії, її члени неодноразово відвідували України та провели сотні інтерв’ю. Докази, зібрані під час розслідувань за мандатом ООН, використовуються для національних і міжнародних судових процесів, у тому числі у справах про воєнні злочини.

Нагадаємо, що правозахисники з Центру прав людини ZMINA представили дослідження про тортури та жорстоке поводження з цивільним населенням на українських територіях в окупації. Росіяни найчастіше катують електричним струмом колишніх військових, активістів, підприємців та представників місцевої влади.

З лютого 2022 по березень 2023 року аналітики зафіксували 345 випадків тортур цивільних українців в період окупації у Київській, Харківській та Херсонській областях. Правозахисники припустили, що тортури проти цивільних стали способом придушення спротиву, до якого росіяни не були готові. Найчастіше окупанти вдавалися до катування українців струмом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.09.2023 16:49