Фото: ZMINA

Найчастіше катують струмом: правозахисники зробили гучну заяву про звірства росіян

Правозахисники представили дослідження про тортури і жорстоке поводження з цивільним населенням на українських територіях в окупації. Росіяни найчастіше катують електричним струмом колишніх військових, активістів, підприємців та представників місцевої влади.

Про це розповіли правозахисники Центру прав людини ZMINA.

З лютого 2022 по березень 2023 року аналітики зафіксували 345 випадків тортур цивільних українців в період окупації у Київській, Харківській та Херсонській областях.

Правозахисники припускають, що тортури проти цивільних стали способом придушення спротиву, до якого росіяни не були готові. Найчастіше окупанти вдавалися до катування українців струмом.

"Крім того, дуже розповсюдженими були різноманітні випадки побиття: ударами рук чи ніг, металевими або пластиковими трубами, дерев’яними битками чи спеціальними поліцейськими кийками. Також постраждалі перебували під постійним психологічним тиском, були свідками катувань інших осіб, стали жертвами різноманітних форм залякувань", — розповів дослідник Центру прав людини ZMINA Борис Петруньок.

Багато таких катувань призвели до смерті людей.

Експертка з Європи та Центральної Азії Всесвітньої організації проти тортур (ОМСТ) Марія Квіцінська зазначила, що більшість задокументованих випадків тортур є злочином проти людяності, оскільки ці дії російських військових системні, координувалися вищим військовим керівництвом та є частиною єдиного політичного плану РФ.

Станом на сьогодні правоохоронці розслідують близько п'яти тисяч фактів тортур та жорстокого поводження, які сталися після 24 лютого 2022 року.

Нагадаємо, у Мелітополі 31 березня через катування рашистів загинув молодий хлопець. Він вистрибнув з вікна медзакладу на п'ятому поверсі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.04.2023 17:20