Фото: Білий дім

"Ми досягли реального прогресу": Байден і Сі Цзіньпін підбили підсумки зустрічі

Китайський лідер Сі Цзіньпін 15 листопада прибув у Сан-Франциско, де на полях саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва провів зустріч із президентом США Джо Байденом. Це була їхня перша особиста зустріч за рік і перший візит Сі до Штатів за чотири роки.

Лідери обох країн підбили підсумки переговорів. Їхні заяви цитує Білий дім та The Guardian.

Джо Байден заявив, що під час зустрічі зі Сі Цзіньпіном було досягнуто "реального прогресу".

"Я ціную розмову, яку мав сьогодні з президентом Сі, тому що я вважаю найважливішим, щоб ми чітко розуміли один одного, як лідер до лідера. Є критичні глобальні виклики, які вимагають нашого спільного лідерства. І сьогодні ми досягли реального прогресу", — наголосив очільник США.

У дописі Білого дому зазначається, що "лідери двох країн провели відверту та конструктивну дискусію з низки двосторонніх і глобальних питань".

Крім того, в повідомленні додають, що Байден і Сі "обмінялися думками щодо питань, з яких є розбіжності".

Під час зустрічі з Байденом лідер Китаю назвав партнерство між країнами "найважливішими двосторонніми відносинами у світі", заявивши, що "Земля достатньо велика, щоб обидві країни могли досягти успіху".

"Китайсько-американські відносини ніколи не були гладкими протягом останніх 50 років і більше, і вони завжди стикалися з тими чи іншими проблемами. Проте вони продовжують рухатися вперед, попри перипетії та повороти. Планета Земля достатньо велика, щоб обидві країни могли досягти успіху, а успіх однієї країни це можливість для іншої", — сказав лідер Китаю.

Зазначимо, що востаннє Байден і Сі Цзіньпін бачились на полях саміту "Групи двадцяти" у листопаді 2022 року, а до Штатів китайський лідер не приїжджав останні чотири роки, передусім у зв’язку з пандемією коронавірусу.

Нагадаємо, раніше президент США Джо Байден заявляв, що його метою під час переговорів з главою Китаю Сі Цзіньпіном є відновлення нормальної комунікації між двома країнами, включно з контактами між військовими. Між обома країнами в останні роки виникли непрості відносини через загострення геополітичних протиріч у Південно-Східній Азії, зокрема питання Тайваню, економічну конкуренцію, а також повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.11.2023 02:26