Митрополит Павло (Петро Лебідь). Джерело: УПЦ МП

"Паші Мерседесу" продовжили запобіжний захід

У середу, 29 листопада, у Печерському районному суді Києва відбулося підготовче судове засідання у справі митрополита УПЦ МП Павла Лебедя ("Паші Мерседеса"). Він пробуде під домашнім арештом ще два місяці.

Про це повідомляє "Суспільне".

Відомо, що суд продовжив запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 29 січня. Наступне засідання заплановане на 20 грудня.

Сторона обвинувачення просила продовжити "Паші Мерседесу" запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту і покласти на нього обов'язки з'являтись до прокурора та не спілкуватись зі свідками.

"В Лебедя домашній арешт і він має прибувати до слідчого судді, не спілкуватись зі свідками, носити електронний браслет. Він може впливати на свідків і потерпілих, може здійснити нові правопорушення. Прошу продовжити строк дії цих заходів на 60 діб", — заявив прокурор.

Своєю чергою митрополит УПЦ МП Павло Лебідь заявив, що він ні в чому не винний.

"Мене охороняють 12 машин, я сам не знаю хто вони, ще умудряються лазити з ліхтариком по заборах. Я не зробив нічого з того, про що мене сьогодні судять. Це є несправедливо. Хто постраждалий? Яким чином? Що я їм зробив, що вони постраждали від мене?", — зазначив митрополит.

Справа "Паші Мерседеса"

Служба безпеки 1 квітня повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП Павлу. Йому інкримінують розпалювання релігійної ворожнечі, виправдовування і заперечення збройної агресії РФ проти України. Шевченківський суд Києва ухвалив рішення призначити йому 60 днів домашнього арешту з носінням електронного браслета.

Лебідь відмовився у залі суду надягати електронний браслет. За словами священнослужителя, йому протипоказано вдягати електронний браслет на ногу за станом здоров'я. "Паша Мерседес" зазначив, що у нього проблеми із венами, тому вдягнути браслет на ногу він не може. Згодом він поскаржився, що в будинку у селі Вороньків Київської області, де, згідно з ухвалою суду, він має перебувати, немає умов для проживання. 21 квітня Київський апеляційний суд залишив Павла Лебедя під цілодобовим домашнім арештом. Ідентичний запобіжний захід обрав і суд першої інстанції. З0 червня запобіжний захід продовжили.

13 липня СБУ викрила митрополита на нових фактах підривної діяльності проти України. За даними силовиків, за день до оголошення йому першої підозри він дав відео-інтерв’ю одному з вітчизняних ЗМІ. У ньому він заперечив існування України як суверенної держави. Також Павло назвав російську збройну агресію проти України "громадянським конфліктом", який триває з 2014 року.

14 липня суд змінив запобіжний захід митрополиту Павлу. Його помістили під варту до 14 серпня з можливістю внесення застави у розмірі понад 33 мільйони гривень.

У понеділок, 7 серпня, колишній намісник Києво-Печерської лаври Павло Лебідь вийшов на волю. За нього внесли заставу в розмірі понад 900 тисяч доларів (33 мільйони гривень). До пожертви долучилося близько 1000 осіб-вірян УПЦ МП.

Нагадаємо, 20 жовтня Служба безпеки України завершила розслідування та скерувала до суду обвинувальний акт щодо настоятеля Києво-Печерської Лаври

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 29.11.2023 18:45