Фото: pizzalife.ua

Міжнародний день шаурми: цікаві факти про цю популярну вуличну страву

Щороку 13 лютого у світі відзначають День шаурми. Страва, що складається зі смаженого м'яса та овочів, загорнутих у тонкий лаваш, вважається найпопулярнішим перекусом. Та мало хто знає, коли й де з'явилася ця страва, а також у чому секрет її приготування. Про це і не тільки — у нашому матеріалі. 

Історія походження шаурми

Шаурму винайшли у 1972 році. Автором рецепта став Кадір Нурман, який народився в Туреччині й згодом емігрував до Німеччини, де відкрив свій перший вуличний фаст-фуд. Спочатку він продавав просто смажене м'ясо із салатом, однак згодом почав замотувати начинку в лаваш. Нурман ніколи не патентував свій винахід. У 2011 році Асоціація турецьких виробників донерів (шаурми) у Європі, штаб-квартира якої розташована в Берліні, таки визнала Нурмана винахідником шаурми.

У чому секрет смачної шаурми?

Кухарі кажуть, що найсмачніша шаурма — та, в якій є частина "гарячої душі кебабника". М’ясо має бути свіже, так само як і все, що кладуть у страву. Але якщо вона зроблена без любові — це просто смачна шаурма, а якщо майстер вклав у нього всю душу, то це вже "любов на все життя".

У Туреччині м’ясо для шаурми часто ріжуть спеціальною машиною. Це в тих місцях, де дуже багато людей і багато замовлень, тобто шинкувати треба багато і швидко. Проте старі кебабники цього не визнають і надають перевагу ручній нарізці. Саме в цьому, кажуть, висока якість страви.

"Шаурма" чи "донер": яка назва правильна?

Така звична для нас назва "шаурма" походить від арабського слова shawa, що означає "смажити". Слово "донер" має турецьке походження: dondurmek дослівно перекладається як "смажене м'ясо". Що ж до слова "кебаб", яке теж часто використовується для позначення шаурми, то це перське слово, яке означає "спалювати".

Всі ці слова означають те саме, але різними мовами, тому цю страву можна називати "шаурма" або "донер".

Як відзначають Всесвітній день шаурми?

У цей день шанувальники шаурми замовляють свою улюблену страву в ресторанах чи готують її вдома, ділячись рецептами та смаковими відкриттями в соціальних мережах. Ресторатори часто пропонують спеціальні знижки та акції, щоб усі охочі могли поринути у святковий гастрономічний досвід.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідав, коли у 2024 році розпочнеться Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 13.02.2024 10:40