Фото: Telegram-канал Данила Гетманцева

Міжнародний валютний фонд пропонує підвищити ПДВ в Україні, — Гетманцев

Міжнародний валютний фонд вказує на недостачу ресурсів у законопроекті №11416-д щодо підвищення податків. Одним із додаткових джерел може бути податок на додану вартість.

Про це на своєму Telegram-каналі повідомив очільник податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев після зустрічі Міністерства фінансів та Національного банку України з представниками місії МВФ.

"Провели чергову зустріч з МВФ за участю Мінфіну та Нацбанку. Складна розмова та очевидні виклики. Неможливість пояснення позиції "патріотів" від опозиції та навіть деяких від монобільшості, що відмовили у фінансуванні власній армії", — зазначив Гетманцев.

Водночас він наголосив, що є необхідність здійснення певних кроків, та зауважив про "невідворотність катастрофи при зволіканні". 

"По суті для МВФ є очевидною недостатність ресурсів навіть в проваленому ВР проекті. Серед додаткових джерел пропонують ПДВ", — додав він.

Гетманцев зазначив, що обговорення стосувалося й екстра податку на банки, та додав, що наразі дискусія триває.

Так, за даними Forbes, 3 вересня Верховна Рада провалила голосування за законопроєкт №11416-д про підвищення податків, що могло б збільшити податкові надходження до бюджету на 30 мільярдів гривень. Наразі відповідний документ відправили на повторне перше читання. Водночас перед цим він зазнав суттєвих змін, зокрема йдеться про відмову від ідеї щодо підвищення ПДВ.

Відомо, що 4 вересня стартували консультації місії МВФ з українським урядом щодо перегляду Програми розширеного фінансування. Так, за результатами консультацій, Україна може залучити ще 1,1 мільярда доларів. Зокрема, за даними Bloomberg, Київ готується до тиску МВФ щодо девальвації гривні та підвищення податків.

Також для того, щоб допомогти закрити цю діру, яка за оцінками премʼєр-міністра Дениса Шмигаля сягає 15 мільярдів доларів, МВФ планує спонукати НБУ скоріше девальвувати гривню та пом’якшити монетарну політику. У МВФ наголошують, що відповідний крок допоможе нарости надходження до бюджету в національній валюті та зробити дешевшими запозичення.

Нагадаємо, 29 серпня комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав оновлену версію законопроекту про підвищення податків і рекомендував нардепам ухвалити його у першому читанні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 05.09.2024 16:00