Фото ілюстративне. Джерело: росЗМІ

Мобілізація засуджених росіян: в ISW пояснили, чому Кремль більше не пропонує їм помилування

Кремль більше не пропонує помилування засудженим новобранцям і суттєво змінює умови їхньої служби. Це сталось, ймовірно, у відповідь на скорочення кількості засуджених, які підходять для вербування у зусилля щодо формування російських сил. 

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

BBC повідомила, що російські чиновники, швидше за все, припинили вербування до загонів "Шторм-Z" у серпні 2023 року та почали вербувати засуджених до загонів "Шторм-V" на основі нових умов контракту у вересні 2023 року. Раніше російські чиновники вербували засуджених, обіцяючи їм помилування та шестимісячні контракти, а підрозділи "Шторм-V", як повідомляється, не обіцяють помилування чи навіть умовно-дострокового звільнення та продовжують контракти засуджених на невизначений термін до кінця війни. 

Російські офіційні особи, ймовірно, продовжили контракти на підставі наказу президента Росії Володимира Путіна про часткову мобілізацію, як це роблять російські військові щодо мобілізованого особового складу. За даними BBC, російські військкомати офіційно звільняють призовників-в'язнів у порядку, який більше юридично не еквівалентний "умовно-достроковому/умовному звільненню", припускаючи, що призовники-в'язні юридично, як і раніше, вважаються ув'язненими. Росія значною мірою покладалася на новобранців-в'язнів, щоб підтримувати рівень формування сил, який приблизно еквівалентний російським втратам в Україні, і що, ймовірно, допомагає російським силам проводити регулярні ротації на оперативному рівні. 

Російські офіційні особи повідомили, що станом на жовтень 2023 року в російських в'язницях утримувалося 266 тисяч осіб — помітне скорочення на 54 тисячі ув'язнених порівняно із січнем 2023 року. Контракти, можливо, спонукали Кремль запровадити більш обмежувальні умови служби, щоб утримати більше ув'язнених-новобранців на фронті в Україні. Умови контракту на службу в нових підрозділах "Шторм-V" менш привабливі та можуть утруднити зусилля щодо вербування засуджених, хоча російські чиновники регулярно вживають примусових заходів, щоб змусити засуджених підписати контракти.

Російські чиновники, можливо, також змінили статус призовників-в'язнів, щоб полегшити тягар формування сил для російського федерального бюджету. Російське опозиційне видання "Важливі історії" повідомило 25 січня, що співробітники "Шторм-Z" звернулися до Путіна з листом із проханням розв'язати проблему повсюдної відсутності обіцяних виплат, виплат за травми та документів про зняття судимості зі співробітників "Шторм-Z". Джерело повідомляє, що у відповіді російської військової прокуратури підрозділам "Шторм-Z" говориться, що недавній указ Путіна, який обіцяє одноразові виплати у разі поранення чи загибелі, не поширюється на підрозділи "Шторм-Z".

Нагадаємо, за даними британської розвідки, військовослужбовці російських підрозділів "Шторм-Z", найімовірніше, повертаються до бойових дій із незагоєними ранами та навіть після ампутацій кінцівок. Їх лікування проводять неналежним чином, поспішно та без дотримання відповідних норм.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.01.2024 05:55