Олена Висоцька. Джерело: "Укрінформ"

В Україні засудженим можуть дозволити воювати: Мін'юст уже напрацював зміни в закони

Міністерство юстиції України напрацювало зміни, завдяки яким люди зі судимістю зможуть долучитись до оборони країни. За раз у нас законодавчо заборонена мобілізація засуджених.

Про це заявила заступниця міністра юстиції Олена Висоцька в ефірі Українського радіо.

"Чинна норма законодавства не дозволяє засудженим долучитися до лав", — зазначила вона.

За її словами, йдеться не тільки про тих, хто зараз відбуває покарання, а й тих, кого засуджували раніше, і вони вже відбули покарання.

"Ці люди живуть серед нас, так само бояться, так само переживають і так само можуть бути корисними, але, на жаль, вони зняті з військового обліку і жодним чином не можуть допомогти армії", — пояснила заступниця міністра юстиції.

За словами Висоцької, станом на теперішній момент територіальні центри комплектації відмовляють людям у мобілізації, якщо в них вже була судимість.

"Перша перепона — законодавча, тому ми напрацювали законодавчі зміни та подали їх до комітету. Вони дуже дискусійні, тому що армія має дещо відволікатися на таку категорію людей, як колишні засуджені або теперішні засуджені, якщо вони приєднаються", — пояснила вона.

Олена Висоцька зазначили, що зараз тривають дискусії в комітетах. На її думку, в січні-лютому ухвалять нові правила мобілізації. Однак вона попередила, що немає гарантій, що питання із засудженими вирішиться одразу, бо ця дискусія, за її словами, не може зупиняти інші важливі зміни.

"Можливо, зараз в якомусь обмеженому варіанті ухвалять зміни, наприклад, щодо засуджених, які вже вийшли декілька років тому з в'язниць, або були засуджені за окремі злочини", — додала Висоцька.

Нагадаємо, в Центрі національного спротиву повідомляли, що Російська Федерація розпочала вербувати на війну в Україні в'язнів з тимчасово окупованих територій. Йдеться про людей, яких засудили ще за українським законодавством.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.01.2024 20:11