Фото: Pixabay

Морози до -14ºC та опади: яка погода чекає на українців у січні

У січні 2024 року погода в Україні буде теплішою, ніж зазвичай. Кількість опадів також перевищуватиме норму.

Про це свідчить прогноз Українського гідрометцентру.

"Середня місячна температура повітря передбачається 0...-4°C, на Закарпатті, в Криму, Одеській та Херсонській областях 0..+2°C, що на 1,5°C-2° вище за норму", — йдеться у повідомленні.

За прогнозом синоптиків, місячна кількість опадів очікується 32-43 мм (в горах Криму 77 мм), що в межах норми. У східних, Закарпатській, Львівській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях 35-78 мм (в Карпатах місцями 80-100 мм), що дещо більше за норму.

Зокрема, у столиці на початку січня температура повітря у середньому становитиме від -4ºC до +7ºC. Можливий мокрий сніг. Поступово температура знизиться до -12ºC...-15ºC вночі та до -4ºC...-8ºC вдень.

На Півдні буде відносно сонячним, без сильних опадів. Температура повітря коливатиметься від +6ºC...+7ºC вночі та +7ºC...+9ºC вдень. З середини місяця очікується значне зниження температури до -10ºC вночі.

На Заході очікуються снігопади та сильні пориви вітру. Стовпчики термометрів у середині місяця можуть опуститися до -10ºC.

Водночас на Півночі температура повітря становитиме -7ºC...-14ºC вночі. На початку місяця очікується дощ. У східних регіонах прогнозують снігопади та сильні пориви вітру з середини січня. Окрім цього температура повітря знизиться до -9ºC...-13ºC вночі та -6ºC...-9ºC вдень.

Кліматична характеристика січня

Синоптики зазначили, що загалом середня місячна температура в січні складає 0...-6°C, в Криму від -1°C до +4°C.

Водночас абсолютний мінімум температури повітря становить -23...-27°C, в окремих районах Харківської, Дніпропетровської, Київської, Сумської областей та в Карпатах -38...-39°C, в Черкаській та Луганській областях місцями -40...-41,9°C, на узбережжі Криму +13...+22°C.

Абсолютний максимум температури повітря — +10...+18°C, в Криму до +21°C, у Чернігівській, Сумській областях та в Карпатах місцями +8...-9°C.

Середня місячна кількість опадів складає 26-55 мм, на Закарпатті до 89 мм, на високогір′ї Карпат та Криму до 125 мм.

"У січні відмічені сильний вітер, хуртовини, сильний сніг, під час відлиг — ожеледь, туман", — йдеться в повідомленні Укргідрометцентру.

Нагадаємо, згідно з прогнозами синоптиків, Новий рік у більшості областей зустріне українців приємною погодою, а температура становитиме від -1°C до 4°C. Можливий невеликий сніг. Загалом же, у січні 2024 року очікується різноманітна погода: як морози, так і тепло. Початок місяця у більшості регіонів буде досить холодним.

Додамо, наприкінці листопада у Києві синоптики зафіксували рекорд добової кількості опадів. Попередній найвищий показник спостерігали 40 років тому.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 25.12.2023 15:24