Фото: СБУ

"Морський малюк": в СБУ розповіли про дрони, які атакували російські кораблі

У Службі безпеки України поділились деталями про дрони, які атакували російський десантний корабель "Олєнєгорський горняк" і танкер SIG. Кажуть, що вони є ексклюзивною технічною розробкою СБУ.

Про це очільник правоохоронного органу Василь Малюк розповів у коментарі CNN. 

"Морські надводні дрони — унікальна розробка СБУ. До цієї розробки не мають відношення жодні приватні компанії. Саме ці дрони атакували Кримський міст у липні 2023 року, окремі — "Олєнєгорский горняк" і нафтовий танкер SIG", — пояснив він.

За словами Василя Малюка, над розробкою цих дронів і їхнім виготовленням працює колектив СБУ, якому допомагають цивільні інженери та спеціалісти сфери ІТ. Виробництво здійснюється на одному з підземних заводів на території України. Малюк наголосив, що саме Служба безпеки була автором відповідних оперативних задумів та подальшої їх успішної реалізації разом із Військово-Морськими силами ЗСУ. 

"Ми підходимо виважено до кожної спецоперації на морі. По суті, сім раз відміряємо й один раз відрізаємо. Але робимо це швидко і мобільно. Жалимо ворога прямо в серце", — додав посадовець.

Він зазначив, що морські дрони, які пошкодили Кримський міст у липні 2023 року, були названі SeaBaby, тобто "Морський малюк". Вони обладнані бойовою частиною 850 кг. Для враження десантного корабля "Олєнєгорський горняк" і танкера SIG було використано два окремі надводні дрони, в кожному з яких було по 450 кілограмів бойової частини.

"Сьогодні в процесі розробки і реалізації в нас дуже багато різних цікавих операцій, зокрема в акваторії Чорного моря. Обіцяю вам, це буде сюрпризом, особливо для наших ворогів", — наголосив керівник СБУ.

Атаки на російські кораблі

В районі Кримського мосту 5 серпня сталося кілька вибухів. Росіяни заявили про атаку безекіпажних катерів і повітряних дронів. Гучний вибух чули в районі населеного пункту Яковенкове. Пізніше стався новий потужний вибух в районі Кримського мосту, а згодом — третій.

За даними ЗМІ, Служба безпеки України та Військово-Морські сили України провели нову спецоперацію у Чорному морі. Внаслідок операції було підірвано великий нафтовий танкер РФ SIG.

Також вночі у російському місті Новоросійськ 4 серпня прогриміли вибухи. Очевидці розповіли, що з катера вівся вогонь по надводному безпілотнику. Зазначається, що дрон спалахнув, після чого стався сильний вибух. Водночас міністерство оборони Росії офіційно підтвердило інформацію про атаку морських дронів на Новоросійськ у ніч проти п'ятниці.

Згодом у ЗМІ з'явилася інформація про те, що Служба безпеки України провела спецоперацію в бухті Новоросійська. Внаслідок операції пошкоджено надводний великий десантний корабель "Олєнєгорський горняк".

Нагадаємо, у британській розвідці відзначили, що використання морських дронів українськими захисниками є небезпечним для російської армії. Сили оборони можуть використати такі засоби проти найслабших точок у логістиці Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.08.2023 10:10