Фото ілюстративне зі соцмереж

Москва планує посилення депортації українських дітей з окупованих територій, — ISW

Рашисти готуються посилити депортацію українських дітей до Росії влітку 2024 року. Йдеться про вивезення дітей на "патріотичні навчання" з елементами військового вишколу.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни.

За даними ISW,  керівник так званої "ЛНР" Леонід Пасічник на початку тижня заявив, що російські регіони у 2024 році приймуть понад 12 тисяч дітей з окупованої Луганщини, а загалом у "літні табори" в Росії відправлять 40 тисяч дітей з окупованих територій України.

Зазначається, що деяких дітей відправлять аж у Владивосток. Згідно з даними окупаційного "міністерства праці" окупованої частини Херсонщини, невизначена кількість дітей з області поїде до табору "Океан", який розташовано у Приморському краї РФ. Рашисти наголосили, що це потрібно для проведення "освітньої, спортивної та культурної програми".

Щодо дітей з окупованої Луганщини, то їх росіяни планують відправити у "військово-патріотичний спортивний табір" у Волгоградській області Росії, де для них проведуть "навчання" для набуття військово-інженерних, тактичних, вогневих, парашутних, зв’язківських навичок. Також рашисти запланували навчити українських дітей "основам національної безпеки", тактичній медицині та керуванню дронами.

В ISW наголосили, що такі "літні табори" є фундаментальним компонентом російської кампанії з депортації українських дітей з окупованої території України до Росії. Це є підтвердженим актом геноциду.

"Українські діти, які були депортовані до Росії на такі "канікули" чи "літні табори", стикаються з програмами русифікації, які ґрунтуються на ізоляції від українських родин, мови, культури та історії. Російська влада, ймовірно, посилюватиме зусилля щодо депортації протягом літа під виглядом літніх канікул, але ці програми є актами геноциду проти українського народу, попри спроби Росії маскувати їх як тимчасові освітні заходи", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 27 травня прес-служба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України повідомила, що на підконтрольну Україні територію повернули 11-річного хлопчика. Син військовослужбовиці понад два роки перебував на тимчасово окупованій території Донецької області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.05.2024 12:22