Фото ілюстративне. Джерело: "Мілітарний"

Москва використовує нові технології для провокування збоїв у роботі Starlink, — Федоров

Окупанти застосовують передові технології, щоб створювати перешкоди для роботи супутникового інтернету Starlink. Внаслідок цього є нові перебої у його роботі на північній ділянці фронту поблизу Харкова.

Як повідомляє The New York Times, коли російські війська зайняли позиції на Харківщині, вони розгорнули потужну радіоелектронну зброю, щоб порушити роботу системи Starlink.

За словами  віце-прем'єр-міністра з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій, міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, у нещодавніх атаках росіян на Starlink, ймовірно, використовували нові технології, які є досконалішими за попередні. Раніше супутниковий інтернет відмінно протистояв перешкодам, які часто створювали засоби радіоелектронної боротьби.

"Росіяни зараз тестують різні механізми, щоб порушити якість зв'язку Starlink, тому що це так важливо для нас", — заявив він.

У ході війни українські війська застосовували різні методи захисту Starlink від атак, зокрема розміщували термінали у викопаних у землі ямах і накладали на них металеву сітку. Проте українська компанія "Інфозахист", яка співпрацює з військовими та спеціалізується на створенні засобів радіоелектронної боротьби, заявила, що не вважає такі імпровізовані рішення ефективними.

У виданні наголосили, що Україна занадто сильно залежить від однієї компанії щодо такого життєво важливого ресурсу, як зв'язок. Особливо тієї, якою керує така непередбачувана особа, як Ілон Маск. Проте залежність України від Starlink навряд чи зменшиться. Існує небагато альтернатив для такого комплексного та надійного обслуговування.

Федоров додав, що український уряд постійно тестує нові системи зв'язку. Військові мають спеціалізовані системи для морських безпілотників, які знищили низку російських кораблів у Чорному морі.

"Але, звичайно, масового еквівалента не існує", — зазначив він.

Нагадаємо, у травні Михайло Федоров заявив, що Польща вирішила продовжити абонентську плату терміналів Starlink, які раніше передавала Україні в рамках допомоги. Також вдалося домовитися стосовно ще низки важливих питань.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.05.2024 13:44