МВФ покращив прогноз щодо зростання ВВП України

Міжнародний валютний фонд покращив прогноз для України та очікує зростання валового внутрішнього продукту до 4,5% до кінця поточного року.

Про це йдеться в офіційному повідомленні МВФ щодо другого перегляду програми в рамках Механізму розширеного фінансування EFF, передає "Укрінформ".

"Українська економіка продовжує демонструвати надзвичайну стійкість та подальші ознаки стабілізації. Останній розвиток в економічній сфері вказує на більш потужне, ніж очікувалося, відновлення економіки у 2023 році та значне зниження інфляції на тлі потужних резервів і стабільного валютного ринку", — йдеться у заяві.

МВФ покращив прогнози зростання реального ВВП України на 2023 рік до 4,5%. Проте очікується, що наступного року зростання знизиться до 3-4%. Також зазначається, що в умовах війни ризики погіршення прогнозу залишаються надзвичайно високими.

У МВФ також відзначили кроки НБУ щодо повернення до гнучкішого курсу гривні.

"Недавній перехід НБУ до керованої гнучкості обмінного курсу відповідно до його Стратегії пройшов успішно. Це бажаний крок до відновлення довоєнної системи монетарної політики, який допомагає посилити стійкість економіки до зовнішніх шоків", — вважають у Фонді.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль напередодні повідомив, що Україна та Міжнародний валютний фонд домовилися на експертному рівні про другий перегляд програми в рамках Механізму розширеного фінансування EFF.

Нагадаємо, місія Міжнародного валютного фонду в Україні 6 листопада розпочала роботу. Планується провести переговори щодо виділення третього траншу кредиту за програмою розширеного фінансування. Йдеться про транш розміром 900 мільйонів доларів

Відомо, що МВФ у березні цього року схвалив нову програму розширеного фінансування EFF для України в розмірі 15,6 мільярда доларів. Перший транш у розмірі 2,7 мільярда доларів надійшов на початку квітня. Загалом цього року Україна мала б отримати від МВФ три транші на загальну суму 4,5 мільярда доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 11.11.2023 03:32