Фото: АрміяInform

МВС оприлюднило архіви про репресії проти України в 1940-50 роках

Комісія з питань роботи зі службовою інформацією скасувала гриф "Для службового користування" зі справ галузевого державного архіву МВС. Відтепер стали публічними справи щодо масових депортацій населення з території Західної України в 1940-х та 1950-х роках.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства внутрішніх справ.

У фондах Галузевого державного архіву МВС зберігаються документи, які стосуються масових депортацій населення з території заходу України в 1940-х та 1950-х роках, ешелонні списки жителів Івано-Франківської, Тернопільської та Львівської області.

Їхнє відкриття стало можливим завдяки ухваленню закону про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років. Документ визначає, що розпорядники архівної інформації зобов’язані надавати та оприлюднювати архівну інформацію щодо репресивних органів та заборонено віднесення архівної інформації репресивних органів до службової інформації.

Як отримати дозвіл на роботу в архіві, наразі не повідомляється. 

Нагадаємо, згідно з розсекреченими нещодавно архівами, єпископ Російської православної церкви патріарх Кирило Гундяєв нібито працював на КДБ у 1970-х роках. Священник шпигував за Швейцарією на користь Радянського Союзу.

Суспільство, 07.02.2023 13:28