Фото: Eliza Kowalczyk

МЗС Польщі викликало білоруського дипломата через порушення повітряного простору гелікоптерами Лукашенка

Польське Міністерство закордонних справ відреагувало на інцидент із військовими вертольоти Білорусі, які напередодні порушили повітряний простір країни. Відомство викликало тимчасового повіреного у справах Білорусі і оголосили йому кілька претензій.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський в ефірі радіо RMF 24.

"Ми висловили рішучий протест у зв'язку з порушенням повітряного простору, а також з ескалацією дій проти України, бо Білорусь також є причетною до цієї війни", — сказав польський посадовець. 

Яблонський наголосив, що розмова із  білоруським дипломатом у МЗС Польщі була "дуже короткою". Окрім протесту щодо вертольотів, Польща передала Білорусі претензії щодо зниження рівня безпеки на кордоні через переміщення в Білорусь вагнерівців, а також через спроби мігрантів нелегально перетнути білорусько-польський кордон.

"Якби не превентивні заходи, такі як створення загородження на кордоні, білоруських провокацій було б десятки, якщо не сотні", — підсумував польський чиновник.

Він наголосив, що Польща буде захищатися від таких дій і вже передала інформацію про порушення своїм союзникам.

Нагадаємо, у вівторок, 1 серпня, два вертольоти Білорусі порушили державний кордон Польщі. Перетин кордону стався у районі прикордонного села Біловеж. У Міністерстві оборони Польщі уточнили, що гелікоптери летіли на дуже низькій висоті. Через це їх не зафіксували радіолокаційні системи.

Згодом у Білорусі відреагували на звинувачення Польщі у тому, що їхні вертольоти перетнули кордон в районі Біловежі. У Міністерстві оборони режиму Олександра Лукашенка назвали звинувачення "надуманими".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.08.2023 15:55