МЗС закликає українців не піддаватися на провокації РФ з отриманням російського громадянства

01 СЕРПНЯ 2017 10:19

Міністерство закордонних справ України розцінює прийняття російським керівництвом закону, який спрощує прийняття отримання російського громадянства громадянами України, як повне нехтування нормами міжнародного права і закликає українців не піддаватися на такі провокації, - про це повідомляє TrueUA з посиланням на INTERFAX.  

«Розцінюємо такий крок держави-агресора як продовження правової дискримінації і обмеження прав громадян України, які в силу різних обставин живуть або працюють на території Росії, а також на окупованій нею території України. У зв'язку з цим закликаємо громадян України не піддаватися на подібні провокації і в черговий раз застерігаємо від здійснення поїздок в Російську Федерацію», - йдеться в коментарі МЗС України.  

У МЗС назвали таке рішення російської влади «свідченням повної зневаги з боку держави-агресора міжнародного права та суверенітету інших держав», підкресливши, що відмова від громадянства України у формі направлення нотаріально завіреної заяви про відмову від українського громадянства в повноважний орган країни громадянства нікчемний за своєю суттю та змістом. «Згідно з чинним законодавством

України, єдиним документом, що засвідчує факт припинення громадянства України як шляхом виходу з нього, так і його втрати, є відповідний указ президента України», - нагадали у відомстві.  

При цьому в МЗС запевнили, що в разі порушення прав і інтересів в РФ громадяни України отримають всю необхідну консульську підтримку в дипломатичних і консульських установах України.  

Як повідомлялося, Держдума РФ прийняла поправку про спрощене отримання українцями громадянства РФ на підставі нотаріально завіреної відмови від громадянства України: для громадян України з 1 вересня вводиться правило, що відмова від українського громадянства підтверджується заявою людини, яку вона направляє в відповідні органи влади цієї країни. Документом, який підтверджує відмову від українського громадянства, є нотаріально завірена копія заяви громадянина про відмову від наявного у нього громадянства України.  

30 липня президент РФ Володимир Путін підписав відповідний закон.

 

Світ, 01.08.2017 10:19