Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

На 80% більше, ніж торік: в Україні різко зросла кількість випадків домашнього насильства

В Україні у 2024 році побільшало випадків домашнього насилля. З січня відкрили понад вісім тисяч кримінальних проваджень.

Про це повідомила начальниця відділу протидії домашньому насильству Офісу генерального прокурора Ірина Шурхно.

"Кількість зареєстрованих випадків домашнього насильства в Україні зросла майже на 80% у порівнянні з минулим роком", — заявила вона.

За її словами, на сьогодні зареєстровано 8185 кримінальних правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством, постраждало понад 5000 осіб, серед яких більшість — жінки та діти.

Шурхно підкреслила, що в умовах війни проблема домашнього насильства може загострюватися. Проте зростання кількості звернень свідчить про підвищення довіри людей до правоохоронних органів.

"Правоохоронці активно взаємодіють із державними та комунальними спеціалізованими службами підтримки, а також громадськими організаціями, для надання комплексної допомоги постраждалим: медичної, соціально-психологічної та правової, а також отримання тимчасового притулку в шелтері, кризовій кімнаті чи іншому центрі", — зазначила вона.

Посадовиця наголосила, що часто багато постраждалих продовжують жити з кривдником і не звертаються за допомогою, оскільки вважають насильство особистою проблемою. Приховування таких випадків може призвести до серйозніших наслідків.

Генеральний прокурор визначив протидію домашньому насильству як один із пріоритетних напрямів у роботі правоохоронних органів.

"Наша основна мета — захист постраждалих, забезпечення відповідальності для кривдника та запобігання повторній травматизації під час кримінальних проваджень", — зауважила Шурхно.

Нагадаємо, з початку квітня в Україні діє перший портал повідомлень про матеріали, пов’язані із сексуальним насильством над дітьми в мережі, — StopCrime. Повідомити про можливий злочин на тему сексуального насильства над дітьми в Інтернеті можна за посиланням: https://stopcrime.ua/net-crime.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 03.10.2024 18:43