Фото: ERIC LUSITO / Science

Унікальний для світової науки: на Харківщині намагаються врятувати від російських обстрілів радіотелескоп

У Харківській області неподалік від села Волохів Яр розташована обсерваторія, яка є унікальною не лише для української, але й для світової науки. Цей об'єкт розташований всього за 70 кілометрів від кордону з Росією.

Як повідомляє Nauka.ua, цей радіотелескоп є найбільшим з тих, що можуть фіксувати низькочастотне випромінювання з далеких зірок та туманностей. Проте вторгнення країни-агресора внесло певні зміни в його роботу.

Зазначається, що задля вивчення глибокого космосу, зокрема галактик і зірок, які сформувалися незадовго після Великого Вибуху, вченим потрібні телескопи, які можуть вловлювати низькочастотне радіохвильове випромінювання. Подібні наукові дослідження наближають людство до вивчення ранніх етапів формування Всесвіту, проте цей процес ускладнено тим, що заряджені частинки в атмосфері нашої планети відбивають хвилі частотою в кілька мегагерців.

Саме для цього в селі Волохів Яр на Харківщині в 1970 році збудували український Т-подібний радіотелескоп 2-ї модифікації, або УТР-2. Його було побудовано за ініціативи та під керівництвом академіка Семена Яковича Брауде для дослідження низькочастотних радіохвиль від восьми до 33 мегагерц. Навіть зараз УТР-2 є найбільшим радіотелескопом, що працює у відповідному діапазоні частот.

"Завдяки цьому радіотелескопу вдалося дослідити шторми на Сонці та спалахи на далеких пульсарах і поспостерігати за блискавками на Сатурні", — йдеться у повідомленні.

Задля збільшення потужності у 2015 році на території обсерваторії почав свою роботу наступник УТР-2 — Гігантський український радіотелескоп (ГУРТ). Цей телескоп створений на базі УТР-2, але він має таку конструкцію, що дозволяє постійно збільшувати його робочу потужність. У 2015 запустили 275 його антен, а для того, щоб ГУРТ був у 10 разів чутливішим за УТР-2 та простішим у використанні, кількість антен має сягати двох з половиною тисяч.

"Вчені мають надію, що з повною потужністю ГУРТ допоможе вивчати радіоспалахи від далеких зір, екзопланет або навіть позаземних цивілізацій", — наголошує видання.

Вже 24 лютого 2022 року, у перший день повномасштабної російсько-української війни, радіотелескоп був спрямованим на Юпітер. Вчені працювали спільно з місією NASA "Юнона", а вже наступного дня дослідницька станція була окупована російськими військами. Рашисти протягом місяця перетворили науковий об'єкт на військову базу.

"Близько 80% території, на якій розташований радіотелескоп, досі замінована. Комп’ютери та решту цінного обладнання, яке можна було винести, вкрали.  Об'єкт зазнав пошкоджень від обстрілів, які пошкодили частину антен, залишили головну будівлю дослідницької станції без вікон та частини даху. З 275 антен телескопа ГУРТ не пошкодженими внаслідок обстрілів та окупації залишилися до півсотні", — додає видання.

Внаслідок вибуху боєприпасів був зруйнований ангар на території станції, який за мирних часів використовували для зберігання обладнання.

Водночас радіоастрономічний інститут НАН, який і керує станцією, спільно з європейськими колегами робив спробу отримати фінансування у розмірі 1,5 мільйона євро для відновлення ГУРТ, але в грантовій програмі ЄС Horizon Europe їм відмовили. За словами вчених, основна причина відмови — ризик повторного пошкодження об'єкта. Задля часткового забезпечення роботи та проведення досліджень на станції, у Польщі було проведено фандрейзингову кампанію. Внаслідок цього вдалося встановити в обсерваторії сонячну панель та навіть проводити наукові спостереження за допомогою телескопа ГУРТ. Проте більша частина дослідницької станції залишається знеструмленою.

За словами науковців, головну будівлю станції доведеться відновлювати та модернізовувати, але це можна буде зробити лише після того, як закінчиться війна. Зокрема, на відновлення УТР-2 та ГУРТ необхідно виділити чотири мільйони доларів. Проте наразі Радіоастрономічний інститут уже отримав 150 тисяч доларів, у тому числі як фінансування від Національної академії наук.

Нагадаємо, за декілька тижнів до вторгнення в Україну Москва запустила у космос супутник "Космос-2553", який є носієм компонентів системи антисупутникового ядерного озброєння. За даними американських чиновників, "Космос-2553" не несе ядерної зброї, але на ньому є неядерні компоненти нової російської системи озброєнь.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 30.07.2024 13:57