Фото: znaj.ua

На Кіпрі напали на миротворців ООН: що відомо

У п'ятницю, 18 серпня, десятки турків-кіпріотів напали на групу миротворців ООНЦе перший подібний випадок за багато років.

Про це повідомило агентство AP.

Зазначається, що інцидент трапився під час робіт з укладання дороги від села Арсос на півночі острова до села Піла зі змішаним турецько-грецьким населенням, розташованим у буферній зоні під контролем сил ООН. Греки-кіпріоти сприймають будівництво, як крок із військовою метою, за яким стоїть Туреччина.

"Під час сутички десятки турків-кіпріотів атакували невелику групу словацьких і британських солдатів ООН, трьом із яких довелося звернутися по медичну допомогу", — пише видання.

Так, для турків-кіпріотів дорога дозволить потрапляти у Пілу в обхід пункту пропуску на північній околиці британської військової бази — однієї з двох баз, які Лондон зберіг після того, як Кіпр отримав незалежність в 1960 році.

Зокрема, речник миротворчих сил на Кіпрі Алім Сіддік заявив, що ООН продовжить блокувати будівництво дороги "ненасильницькими методами", бо воно порушує статус-кво в буферній зоні.

Напад засудили у Євросоюзі, а також представництва Франції, Британії та США в Нікосії. Кіпрський уряд вважає не підтримує "організоване насильство" з боку турків-кіпріотів і додав, що контактує з ООН, ЄС та іншими урядами, аби запобігти "турецьким планам".

Зокрема, влада самопроголошеної Турецької Республіки Північного Кіпру звинуватила в інциденті миротворців ООН, назвавши їх дії "неприйнятними".

Як наголосило агентство, цей випадок імовірно стане перешкодою у спробі Нікосії відновити переговори щодо врегулювання поділу острова. 

Відомо, що з 1974 року Кіпр розділений на дві частини, де зосередилися грецька і турецька громади. У 1983 році турки-кіпріоти в односторонньому порядку оголосили про створення ТРПК, яку визнала лише Туреччина.

Нагадаємо, 4 серпня президент Нігерії Бола Тінубу попросив парламент країни схвалити мобілізацію Збройних сил для можливої інтервенції до Нігеру. Керівники оборонних відомств країн Західної Африки розробили план можливого військового втручання з метою повернути назад переворот, що стався минулого тижня у Нігері, включно з порядком і термінами розгортання сил.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 18.08.2023 21:43