Фото: businessday.ng

Криваві сутички у Нігерії: багато загиблих, тисячі переселенців

У центральній частині Нігерії розгорівся кривавий конфлікт між скотарями та фермерами. У підсумку загинули щонайменше 85 людей, ще понад три тисячі громадян були переміщені в інші райони.

Про це повідомляє AFP.

Зазначається, що конфлікт розгорівся на початку цього тижня в кількох селах штату Плато, де роками відбуваються сутички на етнічному та релігійному ґрунті: тоді кількість жертв становила 30 осіб.

Місцеві джерела та свідки повідомляють, що кілька сіл у районі Мангу цього штату все ще були охоплені насильством у четвер, а місцеві жителі втекли.

Наразі достеменно невідомо, що саме викликало сутички цього тижня в Мангу, але зазначається, що вбивства між пастухами та фермерами часто переростають у набіги на села, які здійснюють добре озброєні банди.

Голова ради місцевого уряду Дапут Міністр Даніель заявив про виявлення 85 тіл загиблих. Також цю інформацію підтвердив лідер місцевої асоціації з розвитку Мвагхавул Жозеф Гванкат.

За інформацією Національного агентства з надзвичайних ситуацій (NEMA), тисячі людей було переміщено, а сотні будинків зруйновано внаслідок насильства.

"Загальна кількість переміщених осіб становила 3683 особи", — заявив регіональний координатор NEMA Юджин Найлонг.

Він також додав, що частково чи повністю зруйновано понад 720 будинків. Крім того, 57 поранених перебувають у лікарні, при цьому в NEMA заявляють, що внаслідок нападів було поранено близько 216 людей.

У зв'язку з насильством було заарештовано п'ятьох людей, а також правоохоронці розгорнули посилену присутність сил безпеки, і частково спокій відновлено, заявили в поліції. Проте місцевий депутат запевнив, що в районі все ще існує напруженість.

Нагадаємо, президент Південної Африки Сиріл Рамафоса заявив, що хоче приїхати в Україну у складі миротворчої місії від кількох країн Африки. Під час телефонної розмови з главою ПАР Володимир Зеленський підтримав таку інінціативу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 19.05.2023 10:38