Скріншот

На Львівщині чоловіки у військовій формі з погрозами виписали повістку священнику: у ТЦК відреагували

У Львівській області чоловік у військовій формі грубо спілкувався зі священником, погрожував йому повісткою та запевняв, що якщо клірик не з’явиться до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, то його туди відвезуть силою.

Відповідне відео днями було поширене у соцмережах.

Інцидент стався 12 грудня у селі Дуліби, що неподалік міста Стрий Львівської області. Зазначається, що двоє чоловіків у військовій формі прийшли до священника Української греко-католицької церкви аби вручити повістку. 

Як повідомляють у соцмережах, один із чоловіків ображав священника та навіть в якийсь момент схопив його за горло, погрожуючи задушити, мовляв, через те, що "зганьбив загиблого сина, назвавши того "раб Божий замість назвати його військове звання". Також він зазначав, що "забере" сина священника, вочевидь, маючи на увазі мобілізацію, якщо сам клірик не піде до війська. Крім того, чоловік у формі звинуватив священника в привласненні харчів.

На другому відео інший чоловік у формі видає священнику, судячи з розмови, повістку на 15 грудня. Перший чоловік у формі каже, що якщо священник не прийде до ТЦК, то його відвезуть до військкомату силою.

Реакція Львівського ТЦК

Львівський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки відреагував на відео та пояснили, що у процес уточнення даних для військового обліку втрутився цивільний у військовій формі. Чоловік мав особисту неприязнь до священнослужителя, кажуть у військкоматі.

Водночас дії працівників ТЦК і СП там назвали "правомірними" й уточнили, що повістку для клірика виписали заздалегідь. Його, як військовозобов'язаного, викликали в ТЦК, щоб уточнити дані.

Водночас на інцидент відреагував і голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький. Він наголосив, що чоловік у військовій формі, якого зняли на відео, — це Василь Вишиваний. Він батько двох військових, які загинули на війні з різницею у 10 днів.

Молодший син чоловіка, 28-річний воїн 80 окремої десантно-штурмової бригади, помер 4 березня 2022 року під час боїв у Миколаївській області. А старший, 34-річний майор Кирило Вишиваний, загинув через десять днів після смерті молодшого брата внаслідок удару російських крилатих ракет по Яворівському полігоні.

"Але наш ворог — рoсіяни. Це вони вбивають українців. Це вони вбили братів Вишиваних. Будь ласка, не шукаймо ворогів між собою", — написав Козицький.

Нагадаємо, у Києві планують виплачувати по 30 тисяч гривень жителям міста, які будуть мобілізовані до Збройних сил України. На виплату зможуть розраховувати ті кияни, яких призвуть на службу у грудні та пізніше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.12.2023 14:33