Фото: "Слово і діло"

На сайті президента зареєстрували петицію щодо протидії сексуальним домаганням у ЗСУ

На сайті президента України зареєстрували петицію з вимогою сприяти впровадженню вже розробленого механізму протидії сексуальним домаганням у Збройних силах та "припинити безкарність тих, хто чинить насильство в армії".

Авторкою петиції виступила парамедикиня та очільниця "Жіночого ветеранського руху" Катерина Приймак. Документ було оприлюднено ще 8 березня.

"Проблема сексуальних домагань та сексуального насильства на військовій службі існує в арміях усіх країн світу, і Україна не є винятком", — наголошується у документі.

У петиції зазначається, що українська армія має один з найбільших відсотків залучених жінок. Станом на жовтень 2023 року, їхня кількість уже 62 062 людини. Однак проблема сексуальних домагань залишається нерозв'язаною, і від цього страждають не лише жінки, але й чоловіки.

До того ж згідно з петицією, дослідження "Невидимий батальйон 3.0" у ЗСУ було зафіксовано десятки випадків сексуальних домагань й кривдники залишилися не покараними. У петиції зазначено, що наявні механізми протидії та розслідування сексуальних домагань, насильства за ознакою статі неефективні, бо не адаптовані під низку особливостей таких ситуацій.

"До повномасштабної війни Генеральний штаб не встиг призначити людей на посади підрозділу гендерної інтеграції в Апараті Головнокомандувача ЗСУ. За цим слідувало б ухвалення Інструкції із запобігання сексуальним домаганням та гендерній дискримінації в ЗСУ, яка до 24 лютого 2022 року пройшла погодження зі всіма командуваннями. Таким чином, ані запропоновані механізми, ані будь-які інші так і не були затверджені й утілені.Просимо Верховного Головнокомандувача сприяти якнайшвидшому впровадженню механізму реагування на повідомлення про сексуальні домагання, насильство за ознакою статі в ЗСУ", — наголошується в документі.

Зауважимо, для того аби очільник держави розглянув петицію вона має набрати 25 тисяч голосів. Наразі ж документ назбирав понад 3500.

Нагадаємо, раніше у Міністерстві оборони України пояснили, що значна частина військових на сьогодні перебуває у тилу, адже "у жодній сучасній війні на фронті не може перебувати більшість військовослужбовців".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 14.03.2024 00:17