Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Зеленський підписав важливий євроінтеграційний закон: про що в ньому йдеться

У вівторок, 12 березня, президент України Володимир Зеленський підписав закон про доброчесне лобіювання. Це одна з важливих євроінтеграційних вимог.

Про це повідомив народний депутат України від фракції "Голос" Ярослав Железняк.

"Президент підписав законопроект про лобізм №10337. Закон набуває чинності тільки через два місяці після початку функціонування Реєстру прозорості від НАЗК, але не пізніше, ніж 1 січня 2025 року. Це було дуже важливе зобов’язання щодо нашої євроінтеграції", — зазначив він у дописі у своєму Telegram-каналі.

Зокрема, документ встановлює термінологію, права, обов'язки та методи лобіювання, а також створює Реєстр прозорості, який формуватиме Національне агентство з питань запобігання корупції.

На початку грудня 2023 року віце-прем'єр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина розповіла, що Кабмін схвалив законопроект про лобіювання з доопрацюваннями, які враховують пропозиції громадськості та коментарі Міністерства юстиції.

Згодом його зареєстрували у Верховній Раді з поясненнями, що документ спрямований на реалізацію рекомендацій Європейської комісії, які зафіксовано у пакеті розширення, та є частиною урядового антиолігархічного плану дій. 10 січня його погодили в першому читанні, 23 лютого — ухвалили в цілому.

Закон визначає:

  • термінологію у сфері лобіювання;
  • права та обов’язки суб’єктів лобіювання;
  • методи впливу;
  • правила етичної поведінки суб’єктів лобіювання;
  • створення Реєстру прозорості, держателем та адміністратором якого є Національне агентство з питань запобігання корупції;
  • порядок реєстрації у Реєстрі прозорості та винятки з нього;
  • доступ до Реєстру прозорості (відкритий і безкоштовний);
  • звітність суб’єкта лобіювання, що вноситься до Реєстру прозорості;
  • механізми контролю за діяльністю суб’єктів лобіювання шляхом моніторингу дотримання законодавства з питань лобіювання.

Документ забезпечить:

  • врегулювання лобіювання в Україні для оптимального ефективного важеля зниження рівня корупціогенних чинників у процесах планування розроблення, розроблення, та прийняття нормативно-правових актів;
  • сприятиме побудові діалогу між суспільством і державою, враховуванню під час прийняття нормативно-правових актів інтересів громадян, організації громадянського суспільства та бізнесу;
  • забезпечить рівні права громадян, інститутів громадянського суспільства та бізнесу щодо впливу на органи державної влади, їх посадових і службових осіб під час прийняття (участі у прийнятті) ними нормативно-правових актів;
  • посилить прозорість та ефективність діяльності органів державної влади, їх посадових і службових осіб, у взаємодії зазначених органів з громадянами, організаціями громадянського суспільства та бізнесу.

Нагадаємо, що 26 лютого президент України Володимир Зеленський підписав закон про демобілізацію строковиків. У тексті документа прописано, що військовослужбовці строкової служби, термін яких закінчився під час дії воєнного стану та військову службу яких продовжено понад встановлені терміни, звільняються з військової служби в запас у терміни, визначені Указом президента України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.03.2024 11:56