Фото: Метью Міллер. Джерело: Скріншот з відео

На саміті НАТО можуть обговорити питання щодо збиття Польщею російських ракет, — Держдеп США

В ході саміту Північноатлантичного альянсу, який проходитиме з вівторка, 9 липня, по четвер, 11 липня, країни-члени Альянсу можуть обговорити питання стосовно збиття Польщею російських ракет, які летять у її напрямку.

Про це під час брифінгу повідомляє речник Державного департаменту Сполучених Штатів Америки Меттью Міллера.

Варто зазначити, що у понеділок, 8 липня, президент Володимир Зеленський та голова польського уряду Дональд Туск підписали безпекову угоду, яка також передбачає можливість перехоплення ракет й дронів, які запускаються російські окупанти.

Стосовно можливості перехоплення російських повітряних цілей Туск заявив, що Польща потребує "однозначної співпраці в межах НАТО", адже це потребує спільної відповідальності всього Альянсу. Зокрема, Метью Міллер зазначив, що якщо очільник польського уряду захоче, то під час саміту НАТО країни-члени Альянсу можуть обговорити вищезгадане питання.

"У мене немає інформації про жодні зміни в політиці США чи НАТО, про які можна було б оголосити сьогодні, але очевидно, що щоразу, коли член Альянсу хоче порушити питання політики, він має можливість зробити це й обговорити його з іншими лідерами держав", — наголосив він.

Варто зазначити, що російські ракети неодноразово порушували повітряний простір Польщі. Так, 24 березня, одна з ракет ворога порушила повітряний простір Польщі та перебувала там 39 секунд. В полському уряді запевнили, що могли її збити, якби вона порушила повітряний простір іще далі вглиб країни.

Речник Оперативного командування Збройних сил Польщі Яцек Горишевський заявляв, що країна-агресорка навмисно маневрує своїми ракетами так, щоб вони робили коло і вражали цілі в Україні із заходу.

Нагадаємо, раніше президент Словаччини Петер Пеллегріні заявив на спільній прес-конференції з президентом Польщі Анджеєм Дудою, що Словаччина, на відміну від Польщі, виступає за стриманість у переговорах про вступ України в НАТО. На думку Братислави, це потрібно, щоби не допустити подальшої ескалації у світі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.07.2024 13:56