Фото: Pixabay

На Сумщині кажани покусали двох людей

У Сумській області двоє людей постраждали через укуси кажанів. Обом постраждалим зробили курс щеплень.

Про це повідомляє Центр громадського здоров'я.

Зазначається, що перший постраждалий мав контакт із твариною, котра оселилася у взутті, яке сушилося на балконі. У результаті укусу кажана він отримав інфіковану рану на лівій руці. Постраждалий одразу звернувся до лікарів і отримує курс антирабічних щеплень.

"До другого постраждалого зграя кажанів теж залетіла на балкон. Хлопець намагався їх відігнати, але один кажан його укусив за руку", — зазначили в ЦГЗ.

Натомість другий потерпілий отримує курс антирабічного лікування амбулаторно.

Що робити, якщо кажан залетів до будинку

Фахівці зауважили, що зараз триває сезон міграції кажанів — вони шукають місце для зимівлі. Зазвичай на людей ці тварини не нападають, якщо їх не лякати чи провокувати, — укус є реакцією самозахисту від небезпеки.

"Якщо кажани залетіли до вас на балкон чи в житло, поводьтеся спокійно, щоб їх не налякати. Перейдіть в інше приміщення та зателефонуйте 112 або в службу порятунку тварин", — наголосили у ЦГЗ.

Чим небезпечні кажани

Кажани, як і більшість теплокровних тварин, можуть бути переносниками вірусу, який викликає захворювання на сказ. З-поміж свійських, зазвичай носіями цієї гострої інфекційної хвороби є собаки та коти, а у дикій природі — вовки, лисиці, кажани, їжаки тощо. Без належної медичної допомоги та вчасного лікування летальність сказу сягає 100%

Інфікуватися від хворої на сказ тварини можна через укус, подряпину та мікроушкодження шкіри, а також через потрапляння зараженої збудником слини на слизові оболонки або ушкоджену шкіру людини. 

Інкубаційний період сказу в людини триває від семи днів до трьох місяців, а за певних умов і факторів (локалізація та кількість укусів, глибина рани, вид тварини та її вірусне навантаження) навіть рік і більше.

Першими симптомами хвороби є: 

  • печіння, свербіж або поколювання, почервоніння шкіри на місці укусу;
  • біль уздовж нервів, що іннервують м’язи поблизу рани;
  • схожі на грип ознаки: висока температура, нудота, втома, головний біль.
  • Потім виникають неврологічні симптоми: 
  • агресивність і дратівливість; 
  • розгубленість;
  • галюцинації;
  • судоми; 
  • хаотичні рухи та збудження;
  • надзвичайна чутливість до яскравого світла, дотику; 
  • надмірне виділення слини, утруднене ковтання; 
  • водобоязнь (гідрофобія). 

"Щоб захиститися від сказу, необхідна медична допомога та курс антирабічних щеплень. Це допомагає запобігти хворобі у 96-99% випадків. Загалом курс антирабічних щеплень передбачає 5 щеплень: у нульовий день (день звернення до лікаря), а потім у третій, сьомий, 14-й і 28-й дні. Протипоказань до цієї вакцини немає", — додали у ЦГЗ.

Нагадаємо, в Ужгороді з висоти десятого поверху викинули шість кажанів. Усі рукокрилі тварини отримали важкі травми та більше ніколи не зможуть літати.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Події, 14.09.2024 12:37