Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

На тлі боїв у Курській області в Європі різко подорожчав газ, — ЗМІ

Ціни на природний газ у країнах Європи різко зросли до найвищих показників на торгах з початку цього року. Це є реакцією ринку на прорив у Курську область Росії, який відбувається поблизу міста Суджа, де розташована єдина робоча точка входу російського газу на територію України.

Як повідомляє Bloomberg, з 2022 року Європа зробила кроки, щоб відмовитися від російського трубопровідного газу, проте деякі країни все ще залежать від його постачання, що робить їхні економіки вразливими.

"Це вторгнення є найбільшим нападом України на територію Росії відтоді, як Володимир Путін віддав наказ про вторгнення у сусідню країну у 2022 році", — наголошує видання.

Водночас російська компанія "Газпром" заявила, що у четвер, 8 серпня, транзит через станцію в місті Суджа був встановлений на рівні 37,3 мільйона кубічних метрів на добу, що трохи менше, ніж 42 мільйони кубічних метрів, які зазвичай спостерігали за останні місяці. Проте джерела видання наголошують, що зменшення транзиту газу пов'язане не з бойовими діями, а зі зниженням запитів з боку клієнтів.

Зазначається, що, ймовірно, транзитування російського газу через Україну буде припинено після 2024 року, коли закінчиться термін відповідної угоди між двома країнами. Водночас раптова та передчасна зупинка транспортування блакитного палива все одно стане потрясінням для таких країн, як Словаччина та Австрія, які зараз залежать від його постачання та можуть отримати зростання цін на газ для компаній і споживачів.

"Зокрема, це літо було нестабільним для газового ринку європейських країн навіть до останніх подій в Курській області, адже хвилі спеки в деяких частинах Азії та Європи підвищили попит та призвели до загострення конкуренції за вантажі. Деякі великі світові виробники також зіткнулися з перебоями в роботі своїх потужностей через технічне обслуговування або екстремальні погодні явища", — наголошує видання.

Нагадаємо, у липні голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов повідомляв, що НАК "Нафтогаз України" перебуває в пошуку альтернативних рішень для підтримки роботи української газотранспортної системи. Компанія не продовжуватиме угоду щодо транзиту російського газу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 08.08.2024 14:22