Фото: Pixabay

Підвищення цін на газ та збитки: у британській розвідці розповіли, як санкції вплинули на російський "Газпром"

З 1 липня цього року у Росії на 11,2% підвищили внутрішні ціни на газ. Це сталося внаслідок втрати експорту блакитного палива до Європи й потрібно для збільшення доходів на внутрішньому ринку країни-агресора.

Як повідомляє Міністерство оборони Великої Британії, посилаючись на дані розвідки, втрата ринку країн-членів Євросоюзу стала наслідком санкцій проти Москви за вторгнення в Україну, а також навмисного скорочення росіянами постачання газу до Європи у відповідь.

Зазначається, що торік чистий річний збиток "Газпрому" становив приблизно 6,9 мільярда доларів, що стало його найбільшим річним збитком за 25 років. У британській розвідці додають, що ціни на газ від компанії "Газпром" регулює російський уряд, адже це державна компанія.

британська розвідка "Газпром"

Інфографіка: Британська розвідка

"Інфляція в Росії, швидше за все, залишиться вищою за цільовий показник центрального банку Росії в 4% у другій половині 2024 року. Частково це пов'язано зі зростанням внутрішніх цін на газ поряд зі зростанням інших рахунків населення та збільшенням державних витрат, що зумовлено переважно зростанням військових витрат Москви у зв'язку з війною в Україні", — йдеться у повідомленні.

Водночас, за оцінками розвідки, ціни на газ для російських домогосподарств з початку повномасштабної російсько-української війни зросли майже на 34%. Це відбувається попри те, що торік РФ стала другим за величиною виробником природного газу у світі.

"У 2025 році вони зростуть ще на 8,2%, що означає майже напевно посилить інфляційний тиск у російській економіці та послабить купівельну спроможність простих жителів Росії", — зазначили у розвідці Великої Британії.

Нагадаємо, 12 липня Міністерство оборони Великої Британії, посилаючись на дані своєї розвідки, повідомляло, що у середньому за добу у травні росіяни втрачали убитими та пораненими 1262 окупантів, а у червні — 1163. Загалом за останні два місяці Москва втратила вбитими та пораненими понад 70 тисяч солдатів окупаційної армії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 15.07.2024 14:22