Фото: ілюстративне. Джерело: соцмережі

На Волині внаслідок інфікування лістеріозом помер чоловік: що це за хвороба та чим вона небезпечна

На Волині через інфікування лістеріозом помер чоловік. Летальний випадок зареєстровано в Рожищенській громаді.

Про це повідомили в прес-службі Волинського центру контролю та профілактик хвороб. 

"На початку року в Рожищенській громаді на лістеріоз захворів 62-річний чоловік. Він помер", — йдеться у повідомленні.

Відомо, що наразі триває комплекс протиепідемічних заходів в осередку захворювання. Фахівці центру вивчають умови проживання, харчування та побуту чоловіка.

"Встановлено, що у господарстві утримуються свійські тварини (корова, свині, собаки, кіт), з якими контактував чоловік. У вогнищі відібрано матеріал для проведення лабораторних досліджень. Здійснено комунікаційні заходи щодо профілактики хвороби", — додали в прес-службі.

Лістеріоз: що це за хвороба

Лістеріоз — інфекційне захворювання, яке передається людині від інфікованих тварин. Збудником хвороби є бактерії, які широко розповсюджуються у природі, у ґрунті, піску та воді.

Серед найбільш вразливих категорій населення, які можуть захворіти — діти першого року життя та вагітні. До групи ризику також належать люди зі зниженим імунітетом: це ті, хто отримує хіміо- і гормональну терапію, має СНІД та цукровий діабет, люди похилого віку.

"Загалом сприйнятливість до лістерій у людей невисока. Наша імунна система вміє боротися з цими бактеріями, не допускаючи розвитку хвороби", — пояснюють в центрі.

Джерелом лістерій є гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці, корови й свині), домашні та дикі тварини (бродячі коти та собаки), а також дикі птахи, зокрема, голуби. Тварини виділяють лістерії в зовнішнє середовище з випорожненнями, сечею, носовим слизом, молоком, навколоплідною рідиною.

Зараження людини в основному відбувається при контакті з інфікованими тваринами та птахами чи їх продуктами життєдіяльності. Також можна захворіти на лістеріоз, вживаючи рибну або тваринну продукцію без термічної обробки.

Чим небезпечний лістеріоз

Хвороба характеризується ураженням центральної нервової системи, септичними проявами, маститами або перебігає у формі безсимптомного носійства. За першими симптомами вона схожа на харчове отруєння. У випадку прогресування хвороби страждає центральна нервова система (головний мозок).

Важливо звернутись до лікаря, якщо з’явилися ознаки харчового отруєння: слабкість, озноб, підвищена температура, діарея, блювота. Іншою формою хвороби може бути ангінозно-септична, яка нагадує ангіну. У разі ураження нервової системи з’являються ознаки менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку.

Нагадаємо, 9 січня у Чернівецькій області помер 45-річний чоловік, у якого підтвердили захворювання на правець. Він проходив лікування у медичному закладі, проте його не вдалося врятувати.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 11.01.2024 16:52