Фото: ілюстративне. Джерело: соцмережі

Мешканець Чернівецької області, у якого нещодавно виявили правець, помер у лікарні

У вівторок, 9 січня, у Чернівецькій області помер 45-річний чоловік, у якого підтвердили захворювання на правець. Він проходив лікування у медичному закладі, проте його не вдалося врятувати.

Про це повідомила гендиректорка обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталя Гопко, пише "Суспільне".

Відомо, що чоловік звернувся зі скаргами на гнійну рану стопи. Згодом у нього з'явились тризм м'язів обличчя, напруження м'язів шиї, плечового поясу та потилиці. У лікарні він отримав усю необхідну допомогу. Зокрема, хворому було введено протиправцевий імуноглобулін.

За словами Наталі Гопко, житель Буковини мав важку форму хвороби. Чоловік останні десять років не отримував щеплення від цієї інфекції.

"Екстрене повідомлення про підозру на правець ми отримали з закладу, де пацієнт отримував стаціонарну допомогу. Відразу розпочали епідеміологічне дослідження, де було виявлено, що термін інфікування від 7 грудня до середини грудня. Пацієнт отримав всю необхідну меддопомогу. У нього вже була в розпалі хвороба. У важкій формі. Все що робили лікарі, не дало результату", — заявила вона.

Що таке правець та перші симптоми хвороби

Правець — захворювання, яке не передається від людини до людини. На цю хворобу можна захворіти лише внаслідок травмування: коли пошкоджуються шкіра та слизові оболонки, оскільки у рану можуть потрапити спори збудника.

Перші симптоми можуть з’явитися протягом 5-21 дня після інфікування. Зокрема це:

  • м’язові судоми;
  • важкість при ковтанні;
  • головний біль;
  • лихоманка;
  • надмірне потовиділення.

Ризики смерті від правця високі — від 10% до 70% залежно від своєчасного лікування, віку та стану здоров’я. Єдиний надійний спосіб захиститися від правця — вакцинація.

Нагадаємо, на початку грудня на Львівщині від лептоспірозу померла 73-річна жінка. Ймовірною причиною захворювання став контакт з гризунами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 09.01.2024 17:10