Фото ілюстративне зі соцмереж

На Львівщині через контакт із мишами померла 73-річна жінка

На Львівщині від лептоспірозу померла 73-річна жінка. Ймовірною причиною захворювання став контакт із гризунами.

Про це повідомила прес-служба Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України. Там зазначили, що на Львівщині смерть від лептоспірозу фіксують удруге цього року — в серпні від нього помер 30-річний чоловік.

"Захворювання у жінки розпочалось гостро — з підвищення температури тіла до 38-40ºС, головного болю, блювоти, на другий день хвороби з’явився виражений біль у литкових та інших м’язах тіла, що є характерною ознакою лептоспірозу, жовтяниця, а також зменшилася кількість сечі", — йдеться в повідомленні.

Лікарі з’ясували, що ймовірною причиною захворювання став контакт із гризунами — кіт ловив мишей і приносив до помешкання жінки.

"Основною причиною важкого перебігу лептоспірозу та випадків смерті від цього захворювання є пізнє звернення за медичною допомогою. З настанням холодів мишовидні гризуни з вулиці переміщуються до помешкань людей, проникаючи також до погребів і продуктових комор", — додали у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Тож медики закликають власників домогосподарств подбати про захист помешкань від проникнення гризунів, а у приміщеннях варто проводити дератизацію. Також лікарі нагадують про необхідність ретельного миття фруктів, овочів та рук, вживання води гарантованої якості.

Що таке лептоспіроз

Гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів перебігає з гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної, нервової систем, геморагічним синдромом.

Лептоспіроз є одним з найпоширеніших зоонозів світу, спостерігають її на всіх континентах, окрім Антарктиди. Щорічна захворюваність — від 0,02 на 100 тисяч населення в країнах помірного клімату до 100 та більше у тропічному кліматі. Серйозні спалахи цієї хвороби відбуваються після повеней. Серед важких форм лептоспірозу летальність сягає 30-35%.

Захворіти на лептоспіроз можна під час купання в заражених водоймах, під час риболовлі, сінокосі на зволожених територіях, під час догляду за хворими й інфікованими тваринами тощо.

У тіло людини бактерія лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи або рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот). Захворіти людина може в період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження.

Аби уникнути захворювання варто знищувати гризунів, вакцинувати від лептоспірозу домашніх тварин і уникати контакту з потенційно зараженою водою.

Нагадаємо, що на території Перечинської територіальної громади Закарпатської області виявили спалах інфекційного захворювання — лептоспіроз. Від інфекції померла одна людина.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 12.12.2023 02:21