Фото: censor.net

На яку суму ЗСУ недоотримали гуманітарну допомогу через ймовірні зловживання: Міноборони оприлюднило цифри

З березня по липень 2024 року Міністерство оборони у співпраці з Державною митною службою виявили потенційні ризики незаконного використання гуманітарної допомоги на суму 171,78 мільйона гривень. Відповідні цифри були сформовані за результатами спільних внутрішніх аудитів.

Про це повідомляє прес-служба Міноборони.

За даними Держмитслужби, для потреб Збройних сил через митний контроль пройшли:

  • 424 одиниці транспортних засобів;
  • 476,23 тонни товарів різних найменувань без зазначення вартості;
  • 6,2 тонни харчових продуктів та пластикових гранул.

Проте у відомстві не змогли підтвердити факт отримання цієї номенклатури військовими підрозділами. Міноборони направило відповідні повідомлення до правоохоронних органів для оцінки правомірності дій окремих посадових осіб за ознаками незаконного збагачення, привласнення майна та зловживання службовим становищем. За даними фактами триває розслідування.

Як зазначив виконувач обов'язків директора Департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони полковника Олександр Титковський, ефективна взаємодія відомств сприяє не лише швидкому отриманню критично важливої допомоги, а й допомагає виявити та запобігти митним правопорушенням.

"Ми високо цінуємо оперативність у пропуску через кордон військової та гуманітарної допомоги для потреб ЗСУ під час воєнного стану. Наше завдання — гарантувати, що кожен елемент допомоги, від тепловізора до автомобіля, наданий волонтерами та міжнародними партнерами, дійде до наших захисників на передовій", — сказав Титковський.

Він також запевнив, що надалі вдосконалюватимуться механізми контролю та звітності для забезпечення прозорості та ефективності використання гуманітарної допомоги.

Нагадаємо, раніше в Міністерстві оборони заявляли, що співпрацює з правоохоронними органами, щоб ліквідувати ризики проявів корупції під час закупівель для Збройних сил України, та одночасно запроваджує нову архітектуру закупівель відповідно до стандартів країн Північноатлантичного альянсу.

Також Міністерство оборони України вирішило запровадити автоматизовані системи обліку у військових частинах. Таким чином у відомстві хочуть позбутися бюрократії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.08.2024 17:36